Translate

03 března 2013

Bonaire, první dojmy a první potápění

Zdravíme domů z Bonaire. Ano, jak bylo patrno z mapky, už jsme opustili socialismus a jsme opět v civilizované zemi - Holandsku. 
ABC ostrovy (Aruba, Bonaire a Coracao), dříve Holandské Antily jsou opravdu Holandska. Už nějakou dobu zde probíhají změny, kdy na rozdíl od osamostatňování, zde dochází k užší integraci s Hondskem. Když to tady vidím, tak se místním vůbec nedivím.
Bonaire jako takové je nejvýchodnějším ostrovem Holandksých Antil. Bonaire je posedlé ochranou přírody a svých nádherných útesů. Ekonomika je založena na výrobě, těžbě a exportu soli a na turistickém ruchu, zejména potapěčském. Vše je tady zařízeno na potápění. Kolem celého ostrova je zakázané kotvení a místo toho tady místní připravili velké množství vyvazovacích bójí, které unesou jachty do 30 tun. Dále je zde perfektně značených popsaných a udržovaných více než 100 potapěčských bójí, kde se může stát jen za dne a max. dvě hodiny a ty jsou určeny pro vyvázání lodí během ponoru. Potapěčské lokality jsou kolem celého ostrova.
Důsledkem ochrany přírody jsou nádherné útesy kam se člověk zanoří. Hned z lodě v hlavním městě se dá skvěle potápět. Jsou tady potapěcí centra s perfektním zázemím, obchody atd. atd. Prostě opravdu potapěčský ráj. Pod vodou je potom vše, co si člověk může přát včetně velkých druhů, mant apod. Ostatně právě nahrávám fotky z prvního ponoru přímo na kotvišti.
Lidé jsou tady milý. Už na základní škole se učí kromě místního jazyka ještě holandsky, anaglicky a španělsky. Na střední potom ještě německy nebo francouzsky. A opravdu tady všemi jazyky mluví. Proclení bylo po průdě ve Venezuele úplně skvělé, bylo to vlastně příjemné popovídání si a trvalo to cca 15 minut. Všechno tady funguje jak má. Jezdí sem zejména Holanďani, ale také Venezuelani a potápěči z ameriky a evropy. Létají sem přímé spoje do Evropy, USA a Venezuely a na sesterské ostrovy Curacao a Aruba.
Zatím jsme posunuly náš odjezd až na příští pondělí. Loď máme přímo před základnou, lahve tady plní za 5USD, takže se obávám, že nás z vody jen tak někdo nedostane.
Dal jsem na web fotky, jednak ještě z Trinidadu a Los Roques a Borloventa a pak už první fotky z Bonaire a z dnešního potápění. Myslím, že tam jsou pěkné kousky.

Z Kradeljinku zdraví Petr a Pája.


Žádné komentáře:

Okomentovat