Translate

05 března 2013

Další dva dny potápění

... jak jsem psal už v minulých příspěvcích, tak se snažíme využít skvělé infrastruktury na potápění. Máme za sebou 3 potápěcí dny. Včera i dnes jsme byli s Perlou naproti na ostrově Klein Bonaire. Pokaždé na jiné lokalitě. Za tři dny jsme udělali každý 7 ponorů.
Dnes večer, abychom neměli potápění málo jsme byli v místním výzkumném institutu na přednášce "identifikace korálových ryb". Pořádá to tady pro všechny, koho to zajímá nějaké paní z Floridy ve spolupráci s universitou. A že tam bylo plno, ani si nebylo kam sednout ... S tou identifikací je to vážně složité. Většina ryb vypadá úplně jinak v mládí než v dospělosti, samečci, samičky, během života mění pohlaví, umí měnit barvy během zlomku vteřiny atd. No ale zlepšujeme se.

Každý ponor nám, kromě nádherných korálů, přinese něco extra. Tak dnes jsme třeba viděli opravdu velkou baracudu velkou. Měla nejméně 1,5m a budila opravdu respekt. Když jsem viděl ty zuby, tak bych nechtěl, aby si mě spletla s nějakou svou kořistí. Při lovu je téměř 100% úspěšná.
Další ponor jsme vyhlíželi marně eagle raye, ale místo toho jsme během ponoru viděli zlatého mořského hada a na konci 80cm dlouhou parrot fish. Když si ulupovala korál, tak to křupalo, jako, když louská někdo oříšky ... a víte, že právě tyto ryby jsou zodpovědné za bílý korálový písek? Ano, vylučují (řekněme si otevřeně serou) právě tento korálový písek.
Když jsme lezli do vody, tak už na nás čekaly dvě veliké andělí ryby. Dočetli jsme se, že je lidé dříve krmili a tak, když teď vidí potápěče, tak se za ním hned hrnou, nechali se dokonce pohladit.

No dnes si chceme dát potápěcí volno a na skůtru se vypravíme na výlet na druhou stranu ostrova. Ale jednu potápěcí misi stejně máme, chceme se domluvit na ponoru na východní straně ostrova, kde mají být rejnoci, manty a žraloci. Bohužel, tato strana je exponovaná vůči větru a vlnám, takže bude záležet právě na počasí, jestli to vůbec bude možné. Tyto ponory budeme absolvovat s místním zkušeným instruktorem.

Kromě radovánek ještě dodělávám daňové přiznání ... něco se musí i když je člověk odpojený z Matrixu.

Další pozdrav z Bonaire zasílají

Petr a Pája



Žádné komentáře:

Okomentovat