Translate

10 března 2013

Korálové rybky - mistři barevné kamufláže

Pokud chcete při potápění na korálových útesech něco vidět je nutné 1) nespěchat, 2) velmi pozorně sledovat útes a 3) mít velké štěstí. Přiznám se bez mučení, že zatím nás s Pájou nepřešla dychtivost po velkých rybách jako jsou žraloci, rejnoci, baracudy, kanici a tak, ale začínáme už konečně pomalu více pozorovat i úžasný svět menších rybek na korálu.

Většina korálových ryb je vybavena schopností během zlomku vteřiny měnit texturu a barvu na těle. Takže se dokonale přizpůsobí okolí. Dravé ryby používají tyto schopnosti, aby se maskovavali při lovu, všechny pak proto, aby unikli oku dravce. Jiné pak používají změnu barvy k zastrašení nebo zmatení ostatních.

Já jsem tak z počátku našeho potápění marně hledal rybky v rozpoznávací  příručce a vztekal se, že takhle barevná tam není ...

Během potápění můžete proměny vidět na vlastní oči. Dobře to lze vidět u skupiny ryb s anglickým jménem filefish, lat. Cantherhines. Tyto ryby si myslím, měnit barvy jednoduše baví. na fotce můžete vidět dvě ryby stejného druhu Whitespotted filefish [Cantherhines macrocerus]. Vypadají jinak, že? Ale jsou stejného druhu a pohlavím to není. 
Navíc na další fotce jsou tatáž jedna ryba o minutu později, když se zrovna zbarvila jinak ...
Viděli jsme jinou příslušnici tohoto druhu, jak zuřivě měnila barvy, když se ocitla v blízkosti veliké Murény Zelené. Natočila se k ní bokem, aby z pohledu murény byla co největší a pak měnila barvy jako žárovky na kolotoči.

Jiná zajímavá ryba a velký predátor na útesu je ryba zvaná anglicky Trumpetfish [Aulostomus maculatus]. Dorůstají až 1m délky. A jsou také mistři maskování. Obvykle je najdete jak stojí verikálně mezi korály a dělají korál. Jsou to velmi úspěšní lovci. Když jdou lovit, tak často používají trik, aby se dostali blízko oběti. Plavou s větší rybou nebo v hejnu a dokonale se zbarví jako ona a splynou tak s ni. Když se chystají na útok, tak se napruží jako luk, pak vystřelí a otevřou velkou hubu a je to. Na fotce jsou tři takové, jak se skrývají v hejnu ryb s anglickým názvem Doctorfish [Acanthurus chirurgus].
Když už je to přestalo bavit, tak se změnili na korál ...

Pozorování života na útesu je zajímavé i díky těmto proměnám. Zase jsem přidal několik fotek do albumu - Bonaire-potápění.

Zítra nás čeká ještě jeden den potápění a příprava lodě, abychom se mohli v pondělí pohnout dál na Curacao a pak už na Panamu.

Tak zatím,

Petr