Translate

05 března 2013

Perutýn - nepřítel Karibského moře

Perutýn, anglicky Lion Fish [Pterois] je ryba, která pochází z oblasti Tichého a Indického oceánu a do Atlantiku, tedy ani do Karibiku nepatří. Jak se sem dostala není úplně jasné, ale není to příliš dlouho a podařilo se jí velice rychle rozšířit. Jedna teorie mluví o tom, že při jednom hurikánu se dostaly tyto ryby do oceánu z akvárií v New Orleans, jiná teorie mluví o tom, že se sem dostaly ve vodě z vyrovnávacích nádrží velkých lodí.
Jedna samice produkuje každé 2-4 dny 30.000.000 vajíček. V Karibiku nemá, kromě člověka, žádné přirozené nepřátele, takže se velice rychle rozšířila na útesy po celé oblasti. Je to predátor a živí se ostatními druhy, které pak postupně z útesu vytlačuje

Perutým má všude kolem svého těla velice bodliny s jedem na bázi venonu. Je to silný nervový jed. Pro člověka není smrtelně nebezpečná, ale píchnutí je velice bolestivé a rekonvalescence trvá skoro týden. 

Všude v Karibiku jsou v potápěcích centrech letáky vyzývající zkušené potápěče k harpunování této ryby. V Americe se začala tato ryba jíst a to je velkou nadějí pro Karibik. Po odstranění jedovatých bodlin je prý vynikající. Jak víme, člověk je velice efektivní predátor, takže se snad podaří jeho invazi v Karibiku zastavit. Mají tady i trička s nápisem "jezte víc perutýnů ... zachráníte útes".

Z Bonaire zdraví,

Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat