Translate

09 března 2013

Dnešní poor byl opravdu úžasný … Manta a obří Muréna zelená

dnes si nemohu odpusti se pochlubit s dnešními ponory. Měli jsme naplánovaný ponor na severní části ostrova. Jenže bójka byla tak blízko skalní stěny, že jsme to vzdali a museli se vrátit kus zpátky na jiné místo. Ale oceán nám to vynahradil vrchovatě.

Hned při prvním ponoru nám poslal pod nos nádhernou Mantu a nakonec ještě druhou pecku v podstatě pod lodí - obrovskou Murénu Zelenou.
Manta patří mezi rejnoky a je to skutečná královna oceánu. Živí se převážně planktonem. Dorůstá až 7 metrů a 1800kg. Naše manta mohla mít 4-5metrů. Ani jsme nedýchali, když proplouvala pomaličku okolo. Podobně jako Eagle ray je neuvěřitelně ladná. Myslím, že k tomu nemusím víc dodávat, snad jen, že jsem na tuto chvíli čekal od prvního potápění :-) Bylo to poprvé, co jsem tuhle krásku pod vodou viděl a navíc ještě takhle zblízka.

Muréna Zelená (a tato byla opravdu velká) je největší murénou Karibiku. Dorůstá až bez mála 2,5m. Ta naše byla překvapivě celá venku a pravděpodobně byla zrovna v čistící stanici na zubní hygieně. Přesto ale na okolní rybičky nebyla úplně milá. Muréna může být nebezpečná, pokud by ji člověk provokoval a zuby téhle bych opravdu cítit nechtěl. Je to noční dravec, takže velmi špatně vidí a o to lépe cítí. Na přednášce nás upozorňovali, že například přiblížení k této muréně potom, co člověk těsně před ponorem čistil ryby, může skončit snadno nepříjemným nedopatřením a návštěvou lékaře.

My jsme ale rybinou nesmrděli a drželi jsme se v dostatečné vzdálenosti a tak jsme k lékaři nemuseli.

Doporučuji prohlédnout dněšní přírůstek ve fotkách v albu Bonaire - potápění ... :-)

Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat