Translate

08 března 2013

Potápění na divokém východním pobřeží Bonaiere

Dnes jsme se byli potápět na divokém východním pobřeží Bonaire. Tady jsme už museli se zkušeným místním dive centrem, které je na ostrově pouze jediné. Zato je specializované právě na východní pobřeží.

Abychom se tam vůbec dostali museli jsme si půjčit auto a vstávat v 0545, abychom byli už v 0745 na místě. Kdo se potápíte, tak si dovedete představit, jaké je to stěhování všeho potřebného, nejprve, připravit na lodi, pak na naložit na člun, pak vyložit ze člunu na molo, pak do auta ....

Ale jak to tak bývá, tak právě to, co dá nejvíce práce pak stojí za to. A tyto dva ponory byly opravdu nádherné. Byly i náročné kvůli velkým vlnám a proudům. Ale každým ponorem se cítíme pod vodou lépe a získáváme nové zkušenosti.
Vlastně bych měl začít ještě o večer dříve, kdy jsme si dali samostatný noční ponor tady z vody. Noční potápění je krásné, ale je to trochu adrenalín. Dali jsme si záležet na přípravě a šli na místo, kde jsme byli předtím ve dne už 4 x. Takže všechno klaplo. Moc živo ale na útesu nebylo ... jedna muréna a .... a pak se k nám připojil asi 1,5m dlouhý Tarpon, který nás pak doprovázel až do konce ponoru. Snažil se lovit rybky na které jsme svítili. Pěkný vykutálenec to byl. Byl to zvláštní pocit mít kolem sebe takhle velkou rybu. Vždycky se vynořil odnikud a pak zkusil nějakou rybku a zase zmizel ve tmě. Člověku je pak hned jasné, že opravdu vidí jen to, na co posvítí. Každopádně jsme měli radost, jak jsme ponor dobře zvládli, vrátili se naprosto bez problémů na loď.
Tak a dnes jsme při druhém ponoru na místě, které se jmenuje white hole (bílá díra) viděli spát stovku takových Tarponů. Bylo to úplně úžasné. Místní nám potvrdili, že se k nim často během nočních ponorů tito dravci připojují a doprovázejí je a snaží se ulovit rybky na které dopadne světlo.
První dnešní ponor byl ale o velkých rybách a měli jsme štěstí, viděli jsme 5 Spotted Eagel Ray (Rejnok tečkovaný). Tohle stvoření je pod vodou asi moje úplně nejoblíbenější, nebo nejméně stejně jako žraloci. Je to stoření z jiného světa. Ladně pluje modrou hlubinou, dlouhatánský ocas se téměř nehne, jen mává jakoby křídly. Je tak nádherný. Často plují dva spolu nebo i celá skupina.
Kromě rejnoků jsme viděli velké Perutýny, Baraccudy a želvy - karety. Ty se krmí na trávě v laguně a pak plují spát na vnější stranu útesu. Spí na dně, aby se nemuseli bát útoků žraloků a jiných velkých predátorů. Hlavně při druhém ponoru jsme jich viděli hodně.
Konečně se mi podařilo najít čistící stanici, kde krevety a drobné rybky zbavují ty větší parazitů. Na čištění tam byl zravna kanic. Měl hubu dokořán a malé rybky mu prováděli ústní hygienu.
Cesta zpátky poůjčeným aute byla mírně dobrodružná. Když jsme se vrátili z ponoru, tak jsme zjistili, že máme píchlé kolo. To by nebyl problém, ale musel by tam klíč, kterým by to šlo povolit. Takže pěšky do surfařského baru, zavolat do autopůjčovny. Ti přijeli s jiným klíčem a kolo nám vyměnili. Opravu toho píchlého jsme ale museli zaplatit - 22USD :-) To jsou pravidla, co?
Ale i to jsme zvládli, dokonce jsme si ještě udělali znovu malý výlet po jižní straně ostrova ... plameňáci, solné laguny a zařídili všechno možné k čemu se hodí auto.
Zítra se chystáme na severní část západní strany ostrova, snad budeme mít zase štěstí a něco hezkého uvidíme. A vy něco hezkého uvidíte, když se podíváte na fotky dal jsem tam z dnešního potápění. Byla výjimečná viditelnost, takže fotky jsou opravdu hezké.

Z podvodního ráje zdraví Petr a Pája