Translate

24 března 2013

Žralok na udici, delfíni a příjezd do Cristobalu

ano, slavně jsme dokončili II. Etapu naší plavby, stojíme totiž na kotvě na kotvišti F před Panamským kanálem v Cristobalu. To je Atlantický a nebo také severní konec kanálu. Musím se přiznat, že je to vážně vzrušující, vždyť tohle bylo v učebnicích vlastivědy a později zeměpisu a teď tu kotvíme s vlastní lodí ....

Včerejší přeplavba ze San Blas byla po velmi dlouhé době bez větru, tedy na motor. Moc nám to nevadilo, vždyť jsme upluli celou cestu z Evropy až sem na 150L nafty. Oceán se nám postaral o nové zážitky, když nejprve připlulo na obhlídku stádo asi 10 delfínů skákavých. Asi 15 minut s nám pluli. Když připlouvali, tak opravdu skákali vysoko do vzduchu. Byla to nádhera. Pak se jeden po druhém odpojili a zmizeli v oceánu.

Odpoledne koukám, že máme něco na udici, celkem rychle jsem poznal, že tentokrát to není doráda, jak jsem si zpravu myslel, ale asi mladý 50 cm dlouhý žralok útesový. Ach jo, malý hlupák skočil po naší chobotnici. Háček měl v přední části horní čelisti. jenže strčte mu mezi ty žiletky ruku. No ale bylo potřeba ho osvobodit. Nakonec jsem ho přitáhl k lodi a zatím, co Pája držela udici, tak jsem mu kleštěmi vytáhl na potřetí háček z huby. Myslím, že bude úplně v pořádku. 

Svobodný, pomalu odplaval od lodě. Byl nádherný, jako každé mládě.

Dnešní plán je takový, že se chceme přesunout do Shelter Bay Mariny a začít intenzivně pracovat na papírech na proplutí kanálem. Rozhodli jsme se využít služeb agenta, abychom propluli co nejdříve. V Maríně doufán budou všechny obvyklé služby a mimo jiné taky Internet, abychom konečně na web dostali nějaké fotky.

Z Panamského kanálu domů zdraví

Petr a Pája.