Translate

31 května 2013

Uz jsme zase plachetnice ... o podivnych tvorech oceanu

Od vcerejsiho rana zase plachtime a brumla, tedy nas lodni motor Yanmar odpociva. To je ale parada. Proti puvodnim planum motorovat az 72 hodin jsme nakonec behem tisin namotorovali jen 26. Takze po tom, co jsme dolili 92l nafty jeste z Kanarskych ostrovu mamem temer plnou nadrz. Na plachty je hned lepsi nalada.

Stale pocitame tam a zpatky, kdy doplujeme na Markezy. Za vcerejsek jsme najeli zase 110NM, ale i pres slaby vitr hrdinsky na plachty. Vychazi mi to stale na pondeli-utery, zbyva nam uz jen 510NM.

Dostali jsme se do oblasti, kde sem tam sprchne. Take podle mapy jsme opustili nas tolik oblibbeny jizni rovnikovy proud a vjeli jsme do kralovstvi jizniho rovnikoveho protiproudu. Ten nam prinasi teplejsi vodu - hura na koupani a myti, ale je v nem podstatne mene ryb a hlavne nas obira a pul uzle, nekdy i cely uzel. A to je za den 12-20NM!

Nase trasa se ted podoba hadu ci hadici, jak se neustale toci vitr kvuli prehankam. Klickujeme jako zajic pri honu. Pilne se snazime ulovit nejakou rybu, ale meli jsme jen tri zabery v noci. Kloudba dobra ryba zadna. Dvakrat se nam chytila oskliva a nedobra pamakrela hadovita (gempylus serpens). To je dlouha ryba s velikymi zuby. Nocni lovec. Jak jsme si precetli v odborne literature - v idiotech, tak chutna presne jak vypada, tedy nedobre. Takze jsme ji vratili do more. Vcera v noci se nam pro zmenu chytil Kalmar, tedy Olihen. Nektere druhy dorustaji az 20m. Lovi take v noci. Ten nas byl pomerne velky, asi 30 cm. Pluval po nas inkoust. Podarilo se nam ho ziveho vratit do more, ale jestli se chyti dalsi, tak uz zkonci na panvicce.

Prozatim vas z Oceanu zdravi posadka Perly

08*54.90S:130*26.471W UTC1902 2013/05/31

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat