Translate

02 června 2013

Rolovani geny v pr..., prehanky, promenlivy vitr, ze je tu ale krasne

Zdravim po dvou dnech domu. Co se vsechno stalo za dva dny. Slibny vitr nam v plachtach dlouho nevydrzel a zacalo opet foukat promenlive, jak chodi jedna prehanka za druhou. Vitr zaslabne, stoci se, pak prijde mrak, vitr zesili, stoci se, pak mrak prejde, vitr zeslabne a stoci se.

Je to ponekud frustrujici, plachty porad flatruji, musi se refovat, pak zase zpatky vypoustet. Aby jsme se u toho nenudili, tak je protiproud a k tomu rozhazene more s docela velkymi vlnami odevsad.

Ale blizime se, blizime a hrdinsky a trpelive jsme plachtili az do vcerejsiho vecera. Uz to neslo vydrzet, tak jsme se rozhodli nakopnout motor, Jdu srolovat genu, ale nic, nejde to ... tak se jdu podivat dopredu a (nekolik italskych zatacek), vidim, jak je buben rolovani povytazeny o 10 cm nahoru, po rychlem ohledani jsem vymyslel, jak srolujeme plachtu, ale je jasne, ze gena je mimo provoz.

Celou noc jsme motorovali a ja v polospanku premytal, co s tim. Chytra kniha, skoro lodni bible "Mechanical and Electrical manual" v kapitole rolovani rozebira mimo jine i poruchy ... zla predtucha se rano potvrdila, mame praskly buben navijeni, to je na vymenu roleru ... oh no, mnoho iatlych zatacek. Takze jdu prave psat na vsechny strany, abych zjistil, jak sem tuhle vec dostat a to nechci ani slyset o tom, kolik to stoji a ani nechci myslet na to, ze to bude znamenat nejmene dva dny total brutal neprijemne prace uprostred krasne prirody no mucho civilizace ....

Na druhou stranu se tetelim blahem, protoze upravy lode, ktere jsme provedli nam umoznuji plout na plachty dal, mame prece jeste kosatku. Od zacatku bylo jasne, ze porucha geny nebo nedej boze stehu je pro nas fatalni, takze druha predni plachta je naprosto zasadni bezpecnosni vylepseni. No, kdyz uz jsme takhle blizko, tak neni ani problem tam domotorovat.

Vyklajici se kormidlo drzi a uz na nej skoro nemyslim. Kdyz plujeme takhle pomalu, tak to neni problem a ani to neslysim bouchat, takze to je good.

Jinak, kdyz tu je slunicko, je fakt krasne, sem tam duha, krasna obloha. V noci hvezdy a svitici plankton ... a uz tady jsou vsude Japonssti rybari. Nemam je v oblibe, jsou bezohledni, jak vuci oceanum, tak vuci jinym lodim. Skoro bych rekl, ze schvalne projizdi pred lodemi, site vlaci i 10km dlouhe ... na radiu neodpovidaji ... AIS maji jen nekteri, radost je potkat.

Vcera rano jsem tady uz dobu behal po palube a instaloval antenu na radio, abych se pokusil chytit vysilani CR rozhlasu nebo alespon BBC. A najednou doslova cumim jak vyorana mys na rybarskou lod asi ctvrt mile pred nami .. kde se tady sakra vzala, kontroloval jsem pred chvili plotter, dokonce radar ... koukam tady po mori a najednou se tady zjevi tesne pred pridi lod ... blbec ... vzal to pred nami i s vlecnou siti, takze panika, nahy beham po palube a nevim co driv, stocil jsem lod, tim se mi vyfoukla plachta, nastartoval jsem motor a klickuju jak zajic a druhou rukou si navlikam kratasy a nadavam, jak ja jsem nadaval.

Nakonec jsme ale nejak propluli, aniz jsme se zamotali do site. Od te doby jsem nervozni a koukam vsude okolo, v noi je to lepsi, sviti si na praci, tak jsou na dalku videt. Ti, co maji AIS, tem se vyhyba lepe, ale ani tak clovek nikdy presne nevi, kde maji ty proklate site. Japonci udajne spotrebuji celou jednu tretinu celosvetove ulovenych ryb ....

Slunicko uz zase sviti, Perla se houpe smerem k Markezam, co vic si prat, snad jen zase babovku :-)

Domu zdravi odhodlana posadka Plachetnice Perla Alba.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat