Translate

15 května 2013

Hey ho, Perla zase pluje .... jak se s nami loucili manty a lachtani

tak jsme na ceste. Od rana hledame vitr s motorem on. Snad nejaky brzy najdeme. Davam tomu dnesni noc, zitra vypneme motor a budeme cekat na vitr.

Vcera vecer jsme potkali ve meste Milse. To je srandovni kluk z Australie s Evropskym puvodem. Potkali jsme ho pri potapeni a pak mnohokrat v Puerto Ayora i na Isabele.

Vcera vecer jsme po vecer jen tak sedeli v pristavu a pozorovali zraloky, lachtany a rejnoky kolem mola a ja jsem si celou dobu rikal, ze tyhle Galapagy jsou fakt jedinecne misto na zemi. Pak do toho priletel jeste Pelikan, sednul si na zabradli asi metr od nas. To jsem uz nevydrzel. Ahoj prirodo Galapag, tohle neni normalni, jedeme odsud nebo tady budu chtit byt uz naporad.

Tak jsme dnes rano vytahli postupne zadni a pak i predni kotvu. Marne jsme se snazili ocistit retez, provazy a kotvy od korysu a ras, smrdi to jak psi ksiry a tak na Galapagy budeme dlouho vzpominat, nejmene kdykoliv otevreme kotevni prostor.

Aaa, malem bych zapomnel. Nechali jsme si od mistniho truhlare zhotovit novy drzak na nas super novy motor Marcury. Ten stary s nosnosti 15kg na ten novy motor vazici skoro 40 opravdu nestacil. Dosavadni reseni s vystiuzenim pomoci fortelneho kuchynskeho prkynka a spousty provazu opravdu nevyhovovalo. Inu v patek jsme se vypravili na zaklade rad taxikaru za mesto, kde jsou vsichni Santa Cruzsti truhlari. A ze jich tam bylo, fakt hodne. Nechali jsme se vylozit hned na kraji. Tentokrat jsem se velmi dobre pripravil a vypsal jsem si dusledne vsechny potrebne spanelske fraze a odborne vyrazy, jako motor na clun, drzazak motoru, pevne drevo ... A taky jsem proedl detailni technicky vykres s vyznacenim vsech rozmeru.

Carpentero Luis moudre pokyval hlavou nad smrsti spanelskych frazi a moudry uz moc nebyl z meho technickeho vykresu. Ale pochopil, ze se jedna o neco na lod a tak nas odeslal zakoupit sprane tvrde drevo do asi 500m vzdaleho skladu dreva, Dlouho jsme spekulovali ve skladu s pani a 3 odborniky z pili, jak to vsechno vyrobit a nakonec nam urizli 2m fosny a s touto jsme se vypravili zpatky k Luisovi. Luisovi jsme opet vysvetlili (tedy pokusili se vysvetlit) jak ze cela vec bude vypadat a co potrebujeme. Narezal prkna na slepeni ohobloval zbytek a ze za nami prijede na lod. Tak se i stalo. Teprve na lodi pochopil muj zamer a nakreslil si k tomu svuj nakres, ktery bych pro zmenu zase nepochopil ja a odjel s tim, ze v pondeli rano dorazi i s vyrobenym drzakem.

Nedorazil, ale Paja vyrazila za nim. Mel to hotove, jen mel hodne prace, tak se mu nechtelo do mesta. Ale Paja hop presvedcila o nutnosti osobni navstevy a tak nam drzak opravdiu namomnotoval. Ten by unesl 100kg nejmene, udelal to moc hezky. Zaplatil jsem 50 dolaru a tesim se, jak si to natru.

A co ty manty a lachtani? No predstavte si, ze plujete pomerne daleko od pobrezi a najednou vidite neco ve vode. Koukame, koukame, jedna ploutev, druha ploutev, treti ploutev ... jezkovi oci, vzdyt on je to lachtan, lezi na zadech hlavu podvodou vyvracenou dozadu ... asi umrel... tak jsme se pluli podivat k nemu a co myslite .... no neumrel, normalne se tam valel na vode a spal ... kdyz jsme prijeli bliz, tak se podival a udelal kolecko, odplul kousek dal a sup, uz zase vegeti na zadech, jako by se nechumelilo. Potkali jsme jsme tech lachtanu kolem Isabeli jeste nekolik. Nevedel jsem, ze se pousti takhle daleko, byli vic jak 20NM od brehu. Tak se s nami rozloucili. No ale to nebylo nic proti tomu, kdyz jsme ted nevecer koukali do vody a najednou nam pod lodi pluje obrovska manta a kousek dal dalsi a za chvili nas podplouva jeste dalsi. Bylo jich spousta, obrovskych mant. Krmili se planktonem a malem by do nas narazili. Na rozloucenou jedna vyskocila do vzduchu. To jsem videl tady na Galapagach taky oprve. Predstavte si 5 metru velikeho rejnoka, jak vyleti kolmo do vzduchu a s velykym splouchnutim spadne zpatky ...

Tak se s nami rozloucili i nadherne manty. Kdyby nebyl vecer, tak bych za nimi hned skocil do vody. Jenze , jelikoz jsem krome mant videl i vystavni ploutev kladivouna, tak jsem si rekl, ze to neni dobry napad a pockam si na jindy.

Tak jo, to je vsechno ... docal sranda na prvni den plavby ... jeste asi dalsich ... hodne a budeme na Markezach.

Jizne od Isabely zdravi posadka Perly

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat