Translate

30 května 2013

Dva tydny za na nami a druhy den temer bezvetri ....

Domu zdravi pro zmenu motorova lod Perla Alba ... ano, vitr prave zcela zmizel, pripadne se toci kolem kompasu dokola a na to se zkratka plout na plachty neda. Predpoved je takova, ze jeste zitra budeme bez vetru a v patek by se melo rozfoukat a to by nas melo dofouknout az Markezy. Pokud to probehne takhle, tak bychom mohli kotvit u Atuony na Hiva Oa uz v utery. No ale jsouc vydani na milost Oceanu a jeho vrtochum, budeme si muset jeste ten necely tyden pockat a mezitim trepelive jachtarit.

Presto, ze se uz moc tesime na Markezy, tak se mame velmi dobre. Vcera jsme den bez vetru vyuzili k udrzbe, uklidu, odsolovani a pak take koupani a zkrabani mekysu z lode. Uz jsme meli na zadi uplny tropicky utes. Voda je tady upraostred oceanu neprosto neuveritelne cista. Nepamatuji se, ze bych se byl kdy koupal v takhle ciste vode. Podle me je tady viditelnost pres 30m. Kdyz se clovek kouka kolem nevidi nic, jen modrou hlubinu. A vlastne je tady hrozne zajimavy plankton, takove pruhledne zizalky, vetsi, mensi, vypadaji jako model DNA. Skoda, ze to neumim vyfotit. V noci to musi byt prave to, co tady neskutecne sviti okolo lode.

Kdyz uz jsem u vecera, tak mesic uz vychazi dost pozde a nez vyjde, tak je videt hvezdna obloha. A ta vam je tady opravdu nadherna, tolik hvezd ... vcera jsem si sundal biminy, lezel jsem a koukal na hvezdy, bylo to uplne magicke. Dnes je bohuzel zatazeno, takze z hvezd moc nebude.

Dnes jsme rano vypnuli motor a cely den jsme ve slabem vetru a na Oceanu podobnem jezeru plachtily na genaker, to byla superparada. A taky jsme ho konecne vyvetrali. Moc ho tady nepouzivame. Budto je moc silny vitr, nebo jsou prilis vekle vlny ... dnes to bylo ale super a diky genakru jsme byli az do odpoledne schopni drzet 5 uzlu i kdyz foukalo jen 7-10.

Zitra mame jeste v planu napect, prelit naftu z kanystru do nadrze, abychom byli pripraveni na zbytek plavby a pak uz budeme cekat na vitr, az se ukaze a my napneme plachty a vyrazime ke brehum Markezskym.

Z Perly zdravi Petr, Paja a Wolf, toho casu na dovolene.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat