Translate

24 května 2013

Mame za sebou za 9 dni a 4 hodiny 1500NM, to je polovina ....

dnes jsme upluly myslenou polovinu vzdalenosti z Galapag na Markezy, zbyva nam v tuto chvili uz jen 1470NM. To je skvele. Vitr se nam dnes stocil na vychod, takze jsme poprve sahli na plachty. Sundali jsme hlavni plachtu a genu dali na pen, abychom mohli drzet kurz na zadni vitr. Ma se to jeste trochu stocit, takze pak vyndame i kosatku. Rychlost nam odhadem poklesla asi o pul uzlu a bez hlavni plachty to podstatne vic kyve. Rychle jsme si vzpomeli na preplavbu Atlantiku a nase snidane na nekolikrat.

Hlavni plachtu jsme sundavali i proto, ze se nam zacalo rozdirat refovaci lano. No Je to v podstate neresitelne, protoze je to v miste, kde lano vstupuje u stezne do rahna a at vymyslime cokoliv, vzdycky se tam bude drit rak dlouho, az se predre. Je to u automatickeho 1. a 2. refu. 3. ref je udelany jinak a tam ten problem neni. Pro ted to udemam tak, ze lano malinko zkratim, aby se priste drelo o kousek dal a v zime, az budeme sundavat plachtu na udrzbu, tak budeme muset koupit nova lana a pocitat z velkou rezervou, aby se dala zkracovat.

Libi se mi definice plavby na plachetnici - cruising (ja pro to nemam cesky vyraz) je provadeni udrzby lode na exotickych mistech. Ano, vlaste porad jen vymyslime, kde budeme co na lodi delat, udrzovat, opravovat .... Na Galapagach jsme jednou nastoupili do vodniho taxiku smerem na sous. Ten vyzvedaval jeste z vedlejsi lode mladeho kluka ze Svicarska. Dali jsme se do reci, zrovna se mu v noci utrhla kotva a tak ji musel jit hledat atd. Ten klucina toho mel zrovna dost a uplne se rozohnil, ze tohle jachtareni je fakt des, ze je jenom otrokem lode, porad same problemy a ze to vubec neni dovolena, jak si ji predstavoval. Jen dodavam, ze byly s manzelkou take na ceste kolem sveta na podobne velke plachetnici. Nerikal jsem nic, ale v duchu jsem mu velice rozumnel ...

Jenze kde uvidite skakat manty do vzduchu, kde potkate stado delfinu, kde uvidite hvezdy, jakona dlani, navstivite tolik mist ... lod je proste dobry zpusob, jak poznavat prirodu a svet ... i kdyz je to pracne :-)

Nase kormidlo se zatim drzi beze zmeny. Ted, jak plujeme na zadni vitr a i vlny se trochu stocily z vychodu, tak to boucha myslim min. Vlastne, kdyz se na to nesoustredim, tak to neni slyset.

Jdu zkontrolovat pocasi, vypada to pristi tyden na bezvetri, skoro 5 dni ..

Z Ticheho oceanu zdravi

Petr a Paja

06*35.20S 114*25.99W UTC 0308 20130523

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat