Translate

01 května 2013

Potápění na Galapágách - Seymour a Gordon Rocks

Zdravím domů z Galapág.

Máme za sebou první dva potápěcí dny a konečně se dostávám k tomu napsat k tomu pár řádků. Každopádně je to neuvěřitelné to tady vidět. Než se dostanu k samotnému potápění, rád bych napsal několik řádků k dnešnímu dni. Dnes jsme měli odpočinkový den, Pája zůstala na lodi a já jsem byl na výletě po ostrově s posádkou z katamaránu La Medianoche. Byli jsme se podívat v lávových tunelech, na krátery Los Gemelos a na želvy ve volné přírodě na farmě El Chato. Bylo to super, fotky si budete moc prohlédnout hned, jak se mi podaří nahrát přes tady ten zatracený Internet.


Teď ale k potápění. Takže tady na Galapágách je potápění poněkud náročnější. je to kvůli chladnější vodě,  velkým vlnám a hlavně kvůli silným a proměnlivým proudům. Zatím to zvládáme dobře. První den jsme navtívili lokalitu Seymour North a Canal. Oba ponory byly v pohodě, jen byly vlny. Pod vodou to bylo nádherné. Viděli jsme veliké množství útesových žraloků, rejnoky všeho druhu, nespočet ryb. Měli jsme hned na poprvé obrovské štěstí a na konci ponoru jsme viděli i kladivouny. Na chvilku, ale viděli. 

Místní žraloci nejsou lidem nebezpeční, nejsou agresivní, spíše plaší. Především to jsou nádherná zvířata a setkání s nimi je osobní záležitostí. Hrozně se těším, až je znovu uvidím. Druhý den jsme byli na lokalitě Gordon Rocks. To je náročnější místo. Jsou tam silné proudy a vlny. Ponor probíhá tak, že skupina jde do vody najednou ze člunu s negativním vztlakem, což znamená, že se jde  ihned dolů na dno, kde se člověk musí co nejrychleji chytit útesu, aby ho nebral proud. Je to rychlý sestup, náročný na koordinaci, viditelnost je limitně blížící se nule. No zvládali jsme to dobře. Když už je člověk dole a něčeho se drží, tak je to dobré. Pak se ručkuje po útesu a kouká okolo. Když proud trochu poleví, tak se přeplave k další stěně nebo kamenu a tak dokola celý ponor. Gordon Rocks nás trochu podrazil a moc žraloků jsme neviděli, jen pár útesových, větší hejno Baracud a hodně želv. Přišel se za námi kouknout lachtan. Jenže, tato lokalita je vyhledávána pro častý výskyt kladivounů a velikých Měsíčníků a ti tam nebyli. Tak snad příště :-).
Tyto dva dny jsme se potápěli z plachetnice Nautilus. Vyráželi jsme v 7 ráno autem na druhou stranu ostrova, kde nás převezli na Nautilus, pak hodinu na lokalitu. Samotné potápění se pak dělalo z vekého člunu. Mezi ponory odpočinek na Nautilu a po dvou ponorech skvělý oběd. Fakt paráda. Byl jsem naprosto spokojený. Nautilus je 20m plachetnice se spoustou místa a skvělou posádkou. 
Pozítří jedeme ještě jednou s nimi na lokalitu Daphne, tak jsem moc zvědavý a moc se těším. Pak se uvidí. Chceme jet na Isabelu, to je největší ostrov a potápění tam je údajně ještě zajímavější.

Podařilo se mi dát na web nějaké fotky, tak se koukněte. Hned, jak se mi to podaří, dám tam další i s popiskama, tak to hlídejte,

Zatím.