Translate

31 července 2012

Potapeni v narodnim parku Tavollara

Potom, co nasi v sobotu odleteli domu, jsme prepluli do blizke zatoky Golfo Aranci. Rybarske mestecko a hlavne potapeci centrum pro nas melo pro nas dvoudenni pobyt pripravena prijemna prekvapeni .

Potapecske centrum jsme si nasli dopredu na Internetu. Takze po obede jsme vyrazili z nevlidne predrazene mariny a na plachty jsme dopluli do Golfo di Aranci. Cetrum jsme nasli snadno. Opet jsme do mesta dorazili v dobe siesty, ale prece jsme narazili na otevrenou kavarnu. Netrvalo dlouho a s majitelem jsme se dali do reci. Rekl nam, ze maji ten vecer nejakou folklorni slavnost, budou tam ruzne krojovane soubory apod. Takze program na vecer byl jasny. Potapecske cetrum se ukazalo jako velmi prijemne a cele biologicke. Jak se pozdeji ukazalo, tak krome potapecu tam pracovali biologove a cele potapeni s nimi bylo hlavne o poznavani zivota v mori. Domluvili jsme si tedy na druhy den rano ponor a jeli zpet za klukama, kteri hlidali zakotvenou lod.

Vecer byla skutecne avizovana folklorni slavnost. Jen zacatek nebyl v pul devate, ale asi o pul jedenacte. Takze jsme vydrzeli jen prvni dva tance, shledli pruvod ucastniku v krojich a vyrazili zpet na lod. Rano, jsme se s Pajou vydali potapet. Kluci dospavali na lodi. Instruktor nam pod vodou ukazoval vsechno mozne, videli jsme mureny, chobotnice, spoustu ryb a malych mekysu, dokonce nadhernou velkou langustu. Byli jsme ponorem netolik nadseni, ze jsme si domluvili ponor i na dalsi den rano a presvedcili Jonyho, aby sel s nami. Odpoledne jsme prepluli naproti do nadherne zatoky u ostrova Tavollara, kde jsme pluli s nasima dva dny predtim. Koupali se a snorchlovali jsme tam az do vecera. Pak jsme se vratili do Golfo Aranci. Vecer byl v zatoce avizovany ohnostroj. Rozfoukal se silny vitr, v poryvech pres 25, takze jsme se na kotve tocili az hruza. Nez ohnostroj zacal, zase jsme vsichni na palube spali. Ale rany nas vzbudili a ohnostroj byl nakonec opravdu hezky a dlouhy.

Noc prilis klidna nebyla. Jednak hrala na pevnine hlasita hudba az do 2 rano a za druhe opravdu dost foukalo, takze porad pipaly alarmy. Rano jsme se presto vcas vykopali z pelechu a vyrazili na ponor. Sam jel s nami take, aby se projel na poradnem clunu a nemusel na lodi byt samotny. Oblekli jsme se a vyrazili. Lokalita byla opet krasna. Videli jsme opet mureny, mekyse a krasne koraly a ruzne druhy ryb vcetne ropusnic. Ale hlavne se nam ukazala cela chobotnice, kterou instruktor vylakal z pod kamenu. Nastvala se a odplavala. Byla krasna tim svym chobotnicovym zpusobem.

Byli jsme vsichni tri nadseni. Samik se zatim koupal a snorchloval kolem clunu a cas, kdy jsme byli pod vodou mu ubehl rychle. Vsechny zivocichym ktere jsme videli jsme nasli v knizce, z cehoz mam ohromnou radost. Cestou z potapeni jsme si koupili v mistni rybarne k obedu morskeho vlka. Udelali jsme si ho s bramborem a fozolkami. Cestu zpet do Olbie jsme opet dali na plachty. V uzkem vjezdu do hluboke zatoky, kde Olbie lezi jsme opet potkali velky trajekt, neboli panelak, jak mu tady rikame. Clovek si tak nejak pripada fakt malinkej, kdyz je blizko takove obludy.

Po pripluti do stare casti pristavu se ukazalo, ze molo, kde jsme pred trema dny stali, je nelitostne plne. Tak jsme za rohem natankovali (opet castecne neplatny pokus s penici naftou) a pak jsme predvedli mega kubrtarnu, kdyz jsme jak ctyri Pati a Mati presouvali lod kousek vedle. Foukalo totiz asi 16 od mola, takze jsme meli co delat, aby nam Perla neodplula. Navic, kdyz jsme konecne lod nejak privazali a odehnali rybarici stariky, tak nam prisla pani z pumpy vysvetlit, ze se tam nesmi kotvit a ukazovala na nejakou cedulku na brehu. Tak jsme tedy odjeli. Podobne teatralnim zpusobem jsme podnikli vyvazani k molu naproti, opet foukalo od mola. Na 5 pokus jsme se vyvazali, abychom zjistili, ze je to misto vyhrazene pro lodivoda. Tak ted stojime uprostred stareho pristavu na kotve.

Zitra maji po obede priletet Paji rodice, tak budeme mit jeste dopoledne spoustu prace. Zkusim ale dam nejake fotky na web, to budete koukat.

Zatim Petr z Perly.

Tak to bohuzel nejde odeslat, prilis se tocime na kotve, tak se to nejak nechce chytnout, takze zitra.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat