Translate

11 července 2012

Syrakusy ....

Prvni opravdu slavne mesto a pristav na nasi trase. Jsme v marine ve starem meste. Mesto Syrakusy (Siracusa) konkurovalo svou moci, slavou a krasou Atenam. Bylo nejvetsim mestem antickeho Recka a jeho historie saha dal nez do roku 770 pr. n.l. 2700 let historie je tady na kazdem kroku. Zachovaly Afroditin chram z 6. st. pr.n.l., ruiny Apolonova chramu ve stare casti Ortiga maji za tu dobu vepsane pribehy do svych zdi.

Dnesni rano bylo plne zazitku. Navstivili jsme mistni trh. Krasne ovoce, zelenina a ty ryby! Obrovsti mecouni, tunaci, chobotnice a dalsi morske plody, to je neco pro nas. Nakupovani na trhu s Pajou milujeme. Nahodou jsme zasli do obchudku s vyrobou syru. Hned ve dverich jsme dostali kus uplne cerstve mozzareli na talir k ochutnani, jee to byla takova dobrota .. no jasne, ze jsme si hned pul kila koupili a odpoledne budeme mit caprese roku.


Take jsme byli svedky prijezdu obroskeho 5-ti stezniku do pristavu. Myslim, ze jsme ho videli na Jadranu z dalky minuly rok. Kousek od nasi lode jsme se seznamili s pani, ktera tady ma stanek, bar. Dela vynikajici freshe, paniny a vubec. Umi snad 10 jazyku vcetne zakladnich ceskych frazi. Rybari si tady na rohu pripravuji site a navnady. More tady musi byt velice bohate, protoze ryby vsude kolem jsou mnohem vetsi nez jsme kde videli.

Kdyz jsme preplouvali Messinu smerem sem do Syrakus, tak mi konecne zabrala ryba. To byl frkot, snura se odvijela tak rychle, ze mi chvili trvalo nez jsem si uvedomil, co se to vlastne deje. Vyskocil jsem z lavice k prutu a zacal dotahovat brzdu. Ryba musela byt velika. Za pul minuty bylo ale po radosti. Kdyz jsem to dotahl, snura praskla a bylo hotovo. Nicmene jsem nadseny. Prvni poradny kousek. Chystam se do obchodu koupit silnejsi snuru. Verim, ze ulovek je blizko. Aby nam to nebylo lito, tak jsme si rano na trhu koupili mecouna a tunaka a budeme je mit k obedu.

No nic, vyrazime. Pajiska se uz zase zapovidala s pani z baru, jdu ji vyzvednout,

tak zatim,

Petr a Paja

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat