Translate

22 července 2012

Stromboli

Vcera jsme dorazili odpoledne na Sromboli. Potom, co nam rekli, ze za bojku chteji 50e, tak jsme prekotvili kousek dal. Nefoukalo, byl klid, takze kotviste bylo super. Na clunu jsme vyrazili sehnat pruvodce pro vystup na vrchol sopky. Na druhy pokus jsme sehnali, jen to bylo trochu hekticke, protoze se vyrazelo za 40 minut a bylo potreba se prevleknout a ojet pro kluky.

Atmosferu odjezdu priblizim nasledujicim rychlym sledem udalosti takto. Veci jsme meli prevazne pripraveny dopredu, jeste nez jsme prijeli na Stromboli. Po zakotveni jsme vyrazili s Pajou na pevninu. Pri vystupovani ze clunu se Paje rozpadla bota (zabka). Vsude na Stromboli je cerny pisek, tmava dlazba ze sopecnych kamenu atd. Dal jsem Paje svoje boty a utikal pres rozzhaveny pisek a silnici. Trochu jsme zabloudili, takze jsem se po ostre dlazbe prosel jeste vic, nez bylo nutne. Kdyz jsme sehnali pruvodce, tak bylo potreba do 40 minut dojet pro kluky, vzit obleceni, vyplnit dotazniky a na nic nezapomenout. Bezel jsem ke clunu uz ve svych botech, ale se spalenymi a do krve rozedranymi patami. Dal jsem clun do vody a vyrazil k lodi. Kdyz jsem prijizdel, tak to chciplo, protoze dosel benzin. Kluci byli v neoprenu a koupali se. Popohnal jsem je, vzal pripravene veci. Jony mezitim zacal aktivne dolevat benzin, coz dopadlo rozlitym benzinem ve clunu. Nevadi, dolili jsme benzin a vyrazili. Kdyz vystupujeme ze clunu na plazi, tak rikem, hlavne nenamocte boty, jse si vedom toho, ze vystup v mokrych botech by byl opravdu silnym zazitkem. Jony rika "ja ti vezmu boty" "no dobre, ale hlavne mi je nenamoc", odpovidam, zblunk. "Tati, ale oni jsou mokre jen zvenku." Vyzdimal jsem si ponozky, navlekl je na rozdrasane a spalene nohy a vyrazili jsme za Pajou .... Pak uz slo vsechno dobre.

Vystup na Stromboli je asi 8km s 1000m prevyseni. Jde se v mekem terenu. Stredne narocny vystup jsme zvladli skvele asi za 2,5 hodiny. Pruvodce byl super, rikal nam spoustu informaci. Skupina mela asi 20 lidi a nakonec na vrchol dorazili vsichni.

Kdyz jsme byli pod vrcholem, tak akorat zapadalo slunicko. Diky velkemu mnozstvi prachu ve vzduchu kvuli nepretrzitym sopecnym erupcim jak ze Stromboli, tak z nedaleke Ethny jsou zapady slunce opravdu nadherne rude.

Stromboli nam ukazalo nekolik erupci, posypalo nas sopecnym popelem, bylo to uzasne. Kluci byli vykuleni a myslim, ze to byl fakt super zazitek. Cesta dolu je o poznani dobrodruznejsi. Jde se prudkym srazem v rouskach. Clovek se bori nad kotniky do sopecneho prachu a vlastne tak trochu klouze dolu. Vse se odehrava ve tme jen s celovkami. Prachu je tam tolik, ze chvilemi neni videt ani vlastni nohy. Za hodinu a kousek jsme byli dole. Totalne zapraseni s botama plnyma prachu a pisku, ale stastni, ze jsme to zvladli.

Dali jsme si zmrzlinu a na clunu se vratili na lod. Bylo jedenact, kdyz jsme vystupovali na Perle.

Ted uz mirime na Salinu se zastavkou na Paneree. Zitra rano nebo mozna pozitri vyrazime na Sardinii. Dnes budu asi prevazne sedet, pati neprijemne pali, ale jde to prezit.

Pozdravujeme na sous,

Posadka Perly

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat