Translate

16 července 2012

Z Malty zpatky do Syrakus, 7 v=?ISO-8859-1?Q?=ED?=tr

cesta zpatky z Malty na Sicilii se ukazala pozdeji jako mirne dobrodruzna. Vyrazili jsme s plnymi plachtami z Comina ve 4 rano podle planu. Vitr ovsem uz ne uplne podle planu foukal jen asi prvni pul hodinu od Malty a pak nic. Tak nezbylo, nez stahnout genu a pokraèovat na motor. Asi ve 12 zaèal foukat zaïák, takže hurá ven s plachtami. Dalších 4 hodiny jsme jeli na zaïák v pøíjemných vlnách s plnými plachtami. Nìkdy v tu dobu pøišel první zábìr. Ryba to ale vzala jen do pusy chvíli s tím plula a pak to vyplyvla aniž se zasekla.

Mezitím vítr pomalu zesiloval. Sicílie už byla na dohled a když foukalo už 20 a my jsme mìli stále plné plachty, tak jsem si øíkal, že je potøeba zrefovat, ale byl jsem si jistý, že a) v pøedpovìdi žádný silný vítr nebyl a za b) za prvním rohem Sicílie to chcípne a bude klid. Jenze misto toho, aby to chcíplo, tak za dalsi hodinu foukalo uz pres 30 a s vetrem se take zvetsovali vlny.

Rychlost 10uzlu, musime zrefovat, neda se nic delat. Gena sla snadno, tu umime i v nejhorsich podminkach zvladat jednoduse, ale hlavni plachta je vetsi orisek. Kombinace vln a 35 uzloveho vetru uz z refovani hlavni plachty dela silny zazitek. No nic na motor jsme otocili lod proti vetru a uvolnili výtah plachta sjela asi do poloviny stezne a pak nezbylo nez jit ke stezni stahnout zbytek dolu.Vodni trist byla vsude a hadejte co, nemeli jsme zavreny poklop od salonu a postrani okynka v kuchyni, takze jsme si udelali lehky bazen v uklizene lodi. Plachtu jsem stahl zatim, co Paja za kormidlem drzela lod proti vlnam, jak to slo. Hotovo. Mokri jsme uz zase plavhtili, tentokrat na kousek kosatky a uz jen 6 uzlu. Okynka jsme pozavirali, stejne jako poklop od vchodu. Kormiodlovani uz bylo zvladnutelne. Vitr foukal stabilne pres 30 v nárazech 36.

Za dalsi dve hodiny zacal trochu polevovat. V tu dobu nas prisli povzbudit Delfini. Ale jini nez ti mali skakavi, tihle byli opravdu velici. V prvni chvili, kdyz jsme videli jen jejich stiny ve vlnach, tak jsme nevedeli vubec co to je. Ale byli to delfini. Pluli s nami, obcas vyskocili, koukali na nas. Vzydcky mi to tak zvadne naladu, kdyz je vidim. A tihle chapici byli fakt velici, urcite hodne pres 2m.

v 1930 jsme kotvili v Syrakusach. Jeli jsme na clunu na pivko a zmrzlinu a vecer usnuli jako mimina. Paja spi jeste ted, ale za chvilku vyrazime na trh koupit nejake ovoce, zeleninu, mozarelu a asi i kousek mecouna, mnam.

Zatim, namornici.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat