Translate

07 července 2012

Uz mame zase plne plachty ....

V 0640 jsme opustili Porto Vecchio v Bari a zamirili podel italske boty na SE (jihovychod). Nez se ale dostanu k plavbe, musim se vratit ve vzpomince do Bari.

Bari je predevsim velky namorni pristav. Krome trajektu do Recka, Albanie, Chorvatska a Italie je take vyznamnym logistickym uzlem, takze zde kotvi kontejnerove lode i tankery na prekladku. Pojdme ale zpet do stareho mesta. To nas oba s Pajou totiz uchvatilo. Stare Bari, jeste pred deseti lety nebezpecna, zakazana ctvrt, bylo naprosto jedinecne. Toulali jsme se typickymi uzkymi ulickami, kde z oken visi pradlo a lide sedi pred vchody do domu na zidlich nebo jen tak na zemi. Vsude pobihaji deti, panove koukaji nebo hraji karty a zeny sedi a neustale povidaji. Jine zase koukaji z balkonku ale povidaji taky, treba pres celou ulici. Ulickami se divoce prohaneji pubertaci na malych skutrech. Vsude jsou obchudky, hospudky, zmrzlinarny, kavarnicky... Zivot ve meste zacina az vecer. Asi od sedmi se ulice a ulicky pomalu plni lidmi.Nejvice je jich venku kolem desate. Vsude jsou deti, hraji mezi lidmi na ulicich fotbal a italsti teenageri resi posledni modu a nesmrtelnost chrousta. Jsou neuveritelne vystajlovani. Ted tady napr. frci patky, takze jsme si pripadali jako v muzikalu Pomada, fakt sranda.

Lod jsme meli zakotvenou ve starem rybarskem pristavu Porto Vecchio v Yacht Clubu Circolo Barion. Z mola jsme videli jak vystavni panaroma nabrezni tridy s budovami hotelu a bank z 18. a 19. stoleti, tak hradby stareho mesta. Historie Bari saha hluboko do 9.st. Na okraji stareho mesta je hrad z 12. stoleti.

Ve ctvrtek jsme se nechali unest atmosferou a dali si par drinku a pivek. Pozorovali jsme lidi, povidali si. Kdyz jsme se vydali zpatky, tak nas pred klubem na rybim trhu prekvapily stovky popijejicich mladych lidi. Totalni street party. Vsichni v ruce pivko Peroni. Okolo to take podle toho vypadalo. Nabrezi bylo prazdnymi lahvemi a odpadky uplne posete. Za vstupnimi dvermi do klubu byl uz ale klid. Prazdna kozena kresla dustojne odpocivala v klubovne, uhlazeny vratny nam pral Bona serra ... haha, to byste to museli videt. Vecer jsme si uzili skvele.

Rano nas cekal nakup zeleniny na trhu. Trh bohuzel nebyl prilis veliky, presto jsme nakoupili same mistni dobroty. Mimo jine jsme na zkousku koupili takovou melounookurku na salat, chutnala nam, byla okurkova. V poledne dorazila posadka. Vsechny ctyri jsme ubytovali, popovidali si, a vyrazili opet do mesta. Paja uz se zacala opet zabydlovat. Projevuje se to tim, ze rika, "jake to asi musi byt tady bydlet?" a pokracuje, "tady to musi byt hezke zit ... v cem tady asi perou?" Byl nejvyssi cas odrazit od mola.

A to jsme udelali pri prilivu dnes rano. Ve ctvrtek jsme jeste zvladli vyzvednout novou plschtu v GLS , kterou nam poslal Carlo. Vcera jsme ji nasadili na steh a dnes uz na zadni vitr mame obe predni plachty venku. Lod s nimi pluje skvele na motyla a tolik se nekyve.

Mirime na Brindisi, tam budeme snad navecer a pres noc planujeme pokracovat dal kolem podpatku. Zitra proplujeme pres Otransky zaliv.

Zdravime domu, posadka Perly.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat