Translate

15 července 2012

Druh=?ISO-8859-1?Q?=FD?= dojem z Malty

.. tak teï ani nevím, kde jsem minule presne prestal. Kazdopadne ted mame uz Maltu za zadi. 3 dny na tomto souostrovi byly fakt zajimave a vubec jsme nezahaleli. Prvni den jsem myslim popsal. Brzy rano jsme pripluli, zakotvili v Grand Harbor Marina v Birgu (Vittoriosa). Bylo neskutecne teplo, takze jsme se snazili jednoduse prezit. Prochazku do mesta jsme ale nevynechali. Nejprve jsme si byli prohlednou Birgu, aniz jsme vedeli, ze je to Birgu a ne Valletta. Nicmene vecer jsme vyrazili s pomoci mistniho vodniho taxi naproti do Valletty. Paja pookrala, protoze tam meli vsude obchody a obchudky, restaurace a kavarny, co rozhodne o Birgu neplatilo. Pohled z hradeb Valletty na Grand harbors of Valletta byl nadherny. Bile zdi monumentalnich staveb byly zbarveny zapadajicim sluncem do oranzova. Pod nami kotvily obri parniky (Cruisers, neboli u nas na Perle panelaky). Nektere maji pres 300 metru a treba 9 pater. Krome jinych tam zakotvil i 5-ti steznik Club Med 2, ktery kotvil kousek od nas v Syrakusach. Prochazka mestem byla hezka. Velmi nas ale prekvapilo, ze vsechny obchoudky, ale i vetsina baru a kavaren mela jednoduse zavreno. Oteviraci doba je od 8 do 19.

Mimochodem jak jsme pozdeji pochopili, Maltane si potrpi na Salvy z dela a ohnostroje. Slavnostni salva je vzdy prave v 8 rano. To se otevrou obchody i urady. S vystrelem dela v 19 se zase vsechno zavre. Je to veliky rozdil od Italie nebo Chorvatska, kde naopak v 17 hodin obchody oteviraji a maji je otevrene skoro do pulnoci.

Cesta zpet do Birgu byla lehce dobrodruzna. Vodni taxi, ktere nas prevezlo za 5 minut pres kanal zpatky nejezdi. Takze jsme se vydali na autobus. Maly Lukasek byl uz cely uchozeny a napul spal za chuze. Ve Vallette maji jedno autobusove nadrazi odkud jezdi autobusy po cele Malte. Nase linka 2 byla spis mrazicim vozem. Jeli jsme asi 30 minut, kdiz nam doslo, ze nase zastavka se nebude jmenovat Birgu ale nejak Maltsky. Ukazalo se, ze to byla konecna stanice a z 22 stupnu jsme byli opet v 36, marina lezela kousek pod nami. Na Matle je komunikace jednoducha diky tomu,m ze druhym urednim jazykem je anglictina.

Druhy Maltsky den, jsem presvedcil Paju, ze se musime jit potapet, stejne se diky vedru nedalo v Marine vydrzet. Nasel jsem tedy na Internetu potapecske centrum ve vedlejsi zatoce. Zavolali jsme tam a domluvili termin na 12 hodinu. Lod i s posadkou jsme zakotvili v zatoce a na clunu se i v vystroji vypravili na potapeni. Potapeci centrum bylo u arealu Water sports centrum, ktere bylo plne teennegeru. Oblekli jsme se a vyrazili kus clunem na lokalitu vzdalenou asi 7 minut od zatoky. Instruktor Mat byl fajn, briefing jsme meli po ceste. Byli jsme jen dva a Mat, takze parada. Ponor byl hezky proplouvali jsme serii tunelu jeskyn a mostu. Jenom me prekvapilo, ze zivota tam bylo jeste o dost mene, nez v Chorvatsku. Videli jsme dve nebo tri hejna ryb a nekolik ropusnic. Jednu tedy krasnou se zlutou hlavou. Proplouvani jeskynemi bylo ale krasne, to kazdopadne.

Posadka si zatim na lodi uzivala, koupala se a odpocivala. Po rychlem obede jsme se vypravili zpet do Mariny. Jeste nez jsme tam ale dopluli, tak jsme Paju vysadili ve Vallette, aby stihla otevrene obchudky. Kdyz jsme se potkali o tri hodiny pozdeji, mela vyraz nezmerneho stesti v ruce tasticky a hlavne krajkovy slunecnik, ktery si hrozne moc prala. Se stastnou Pajou a posadkou jsme zasli na spolecnou veceri. Dal jsem si tradicniho Maltskeho kralika a Paja Seabaase (morskeho vlka). Jidlo bylo prumerne, ale pobavili jsme se dobre. Zpatky jsme jeli opet mrazicim autobusem, jen jsme se uz neplasili, ze nebudeme vedet, kde vystoupit.

Treti den uz odjizdela posadka. Otak s Lukasem odletali zpatky do Cech a Iveta s Markem zustavali na Malte na Jazykovem kurzu. My jsme se vrhli na uklid lode a pripravu na odpluti zpet do Italie. Ve dve odpoledne jsme byli uz na lodi zase jen ve dvou. Nebudu zastirat, ze jsme se tesili. Po stzeni pocasi jsme se rozhodli, ze na noc zakotvime v modre lagune na ostrove Comino naproti Gozu a na Sicilii vyrazime ve 4 rano. To jsme ale netusili, co nas v modre lagune ceka.

Modra laguna je na zapadni strane Comina neproti Gozu. Jedna se o dobre chranenou zatoku s piscitym dnem. To vsechno odpovidalo. V sedm jsme byli na kotve a rikali si, jaka je to romantika. Udelali jsme si veceri, nalili vino a koukali se na zapadajici slunce. Najednou se spoza rohu vynorila lod, kde hrala hudba tak hlasite, že nam skakali klenicky na stole. Byla to party lod. Zakotvila asi 100 metru od nas a my jsme jenom uzasle zirali o co jde. Behem nasledujicich 2 hodin zakotvilo v lagune dalsich 5 takovych lodi. Takze jsme byli jako na Stodolni, jenom dvere tam u tech baru nemeli. Peklo. Paja ale odlehcila situaci privatnim tanecnim vystoupenim. Lode kolem pulnoci postupne odpluli a byl zase klid.

Ve ctyri jsme opravdu vyrazili a nechali Maltu za zadi. Jako odjezdovy bonus jsme videli Juipiter tesne u mesice a pod nim Veusi, nadhera.

Jeste nakonec ... mame spoustu fotek, nicmene s jejich publikaci mame zatim drobne problemy.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat