Translate

22 ledna 2014

Cyklóna je pryč, je zase krásně

včerejší večer a noc byla ještě rušná, venku na moři muselo být peklo a v některých zátokách okolo asi taky. Viděli jsme jak se na druhém konci Port Fitzroy zvedá vodní tříšť do výšky několika metrů a i na délce jedné míle se udělali metr a půl velké vlny. Tady ve Smokehouse Bay bylo taky veselo. Mnoho lodí, které zakotvili blízko břehu na místech, kde není bahno driftovali zátokou a vítr je hnal i s kotvou jako list po hladině. Jakmile se dostali ze závětří kopce i bez plachet měli náklon nejméně 20 stupňů. Viděšení Kiwíci (tak sami sobě říkají Novozélanďané) vytahovali kotvy a zkoušeli najít lepší místo. My jsme zatovili, na stejném místě jako jsme už jednou kotvili. Sice tady je větší hloubka a občas se sem prodere poryv, ale kotva drží skvěle. A taky držela. 
Nebyly tady jenom malé lodě, byly tady také třeba dva skoro stometrové Clippery. Oba kotvily snad čtyřikrát během odpoledne a večera.


Tlak stoupal rychle, nyní už je 1013

V deset večer se vítr začal uklidňovat, poryvy byly slabší, kratší a přicházely méně často a my jsme si dali horkou sprchu a šli jsme spát. Ráno jsme se probudili do krásného dne, obloha modrá, a vítr vanul příjemně, jako kdyby se nic bylo nedělo. Clippery už tady nebyly, dávno drancovali někde oceán.

Tenhle Oyster a pak ještě jedna superjachta s vrtulníkem se tady dnes objevili

Dnešní den jsme si užívali. Já jsem byl šnorchlovat, nasbíral jsem krásné velké mušle, budeme je mít zítra k obědu. Prozkoumali jsme zázemí zátoky. Mají tady jachtařům k dispozici malý domeček s kamny, bojlerem na dřevo a vanou, velké ohniště a udírnu, rovněž k dispozici. 
Popelnice v Port Fitzroy

Odpadky tady třídí a kontejnery mají na vodě na takovém voru v jedné zátoce. No a teď navečer, když jsme byli ještě nasbírat jiné mušle na pláži, tak jsme se snad hodinu koukali na tři veliké delfíny, kteří tady proplouvají mezi loděmi a každý člun a loď, co tady pluje doprovázejí. Jsou tady snad už tři hodiny. Plavali úplně těsně u nás, když jsme byli na člunu. Jsou velicí, musím se teprve podívat, kteří to jsou, v každém připadě jsou krásní.
Krásný večer ve Smokehouse Bay

Snad poprvé, od té doby, co jsme na Zélandu jsme se teď věčer posadili veknu, koukali na západ slunce a delfíny a je hory a lodě ... je tady krásně.

Zdravíme domů,

Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat