Translate

03 července 2013

Rychla zprava z Haahopu, praseci tanec a Cesi

Vcera jsme byly zase pro zeleninu a Paja prala. Vecer jsme oslavovali, meli jsme vyroci, 1.7.2012 jsme slavne vypluli na nasi plavbu kolem sveta z Chorvatskeho Sukosanu.

Pozvali jsme tedy na vecer posadky vsech 5 lodi v zatoce. Cely vecer byl moc fajn a dobre se bavili vsichnni. Probihali diskuse o lodich, vymeny receptu na bananove buchty, prezentace domaci produkce vseho mozneho.

Dnes do vedlejsi vesnice privezli lidi z Aranuim ktera kotvi v Taiaohe. Takze jsme rano vstali, abychom prebehli za hodinku kopec a podivali se na tradicni tanec "Praseci tanec" na historickem sidlisti nad vesnici.


Tanec predvadelo 5 muzu a byl o tom, jak jeli ulovit prase. Bylo to tematicke, protoze ve vesnici se pro turisty z Aranui pekla 3 prasata tradicnim markezskym zpusobem v zemi. To se vykope jama, tam se nahazi zhave kameni, pak se tam hodi cele prase, prikryje se bananovymi listy, zahrabe se to a 6 hodin to je v zemi. Pak se to vynda a turisti to snedi. Na nas nezbylo, zato jsme poobedvali s mistnimi kozu na rozni a ta byla taky tradicne dobra.

Pak si to sineme zpatky pres kopec a na konci silnice a vesnice, kde se cesta meni v pesinku pro kone zrovna parkuje auto a z neho se vyhrnou 4 lidi, pozdravime Bonjoure .. (ja uz jsem zdomacnel, tak vsechny zdravim po Markezsku Kaoha, nebo Kaoha nui). Anglicky se nas ptaji, zda pesinka vede do Anaho, zkusene az mazacky odpovidam Vi, a dal uz anglicky a posunky nejprve do kopce a pak z kopce ... a jdeme dal. Turisti rikam se v duchu a pokracujeme mazacky kupredu a nahoru. Jdu vetsinou tak 50-100metru pred Pajou, protoze ona vsechno sbira. Dnes sbirala manga na marmeladu a najednou na me ukazuje a na dalku septa ... co?, coze? Tak polohlasne .."to jsou Cesi ..." haha, no a co byste rekli ... byli to cesi, uplne normalni Cessti turisti, co byly v Polynesii uz nekolikrat.

Tak jsme se hned cesky domluvili a behem spolecne cesty do Anaho jsme si rekli vsechno mozne. Predstavte si, ze oni to byli sberatele musli a taky badatele a dokonce objevili jeden novy druh, ktery je po jednom z nich pojmenovan. No nejsou ti Cesi lisky ..

Pak jsme se rozloucili a my jsme spechali na lod, abychom se mohli premistit do zatoky blizko letiste, no a tady ted kotvime. Rano budeme delat pruzkum, jestli a jak se odsud dostanu na letiste. Kdyz to bude ok, zustane tady a kdyz ne, tak se premystime do Taiohae, kde to zname a na letiste pojedu taxikem.

Domu zdravi neohrozeni cestovatele z Perly

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com