Translate

23 července 2013

Uvězněni na Atolu Rangiroa … potápění, perly, potápění

Nana!

Ano, silné pasáty po přechodu fronty ze Zélandu nás uvěznily na Rangiroře. Vězení to ale není špatné, stěžovat si nemůžeme. Každý den děláme i přes nepřízeň počasí jeden ponor na vnějším útesu, rybaříme, chodíme na kafíčko, máme čerstvé bagety.
Je toho vlastně víc ... nejprve tedy k nepříznivému počasí ... je to tak, že fouká silný vítr z jihovýchodu. My jsme s lodí dobře schovaní v dobré zátoce. Přesto to občas zhoupne a jízda na člunu je možná jen v plavkách nebo v pláštěnce. V průlivu, kde je nejhezčí potápění to vypadá trochu jako v pračce, tak se nemůžeme potápět samotní a nemůžeme do oprůlivu, což je škoda. Zbytek času vyplňujeme jak se dá. Samík hodně rybaří, čteme si, jezdíme na souš na procházky. Jeden den jsme byli na exkurzi na perlové farmě, kde pěstují perlorodky tvořící světoznámé černé Tahitské perly. Prohlídka s výkladem byla zajímavá. Perlorodky farmáři nemohou lovit přímo z přírody, mohou si jenom nachytat zárodky, které pak pěstují uvnitř laguny. Když je perlorodka stará asi tři roky, tak se jí vpraví do váčku zvaného apendix kulička a kousek ořasení z jiné perlorodky. Takto operovaná Perlorodka se vrátí do laguny a když se všechno povede, tk za další dva roky mohou farmáři sklízet Perly. Ty se pak odesílají všechny na certifikaci do Papeete, a s certifikátem se propouštějí do oběhu na výrobu šperků atd. Samotná lastura se používá na výrobu knoflíků a třeba také hodinek apod. Produkce putuje do celého světa, ale její větší část do Ásie.
Na farmě také vyrábějí šperky .... dovedete si představit oči dívek, které hledí na nádherné šperky z černých perel ... jen ta cena až 2000Euro za jednu Perlu je poněkud vysoká :-)
Co se týká potápění, tak ... no nemáme úplně štěstí ... stále jsme neviděli delfíny, kteří tady bydlí v průlivu a jsou pověstní tím, že si chodí hrát s potápěči ... ale nemáme ani smůlu, protože jsme viděli během těch pěti ponorů Velké Pyskouny, mnoho žraloků, manty a nespočet dalších ryb. Na útesu uvnitř laguny jsme mohli z blízka pozorovat, jak si muréna nechává čistit zuby ...

Zítra nebo pozítří se chystáme přesunout na jih atolu, už nám to tady je malé. Tak nám držte palce, ať se proti větru dlouho netrápíme.

Z Rangiroa zdraví posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat