Translate

10 července 2013

Máme vyměněný roller a už jsme na Ua Pou

Kaoha, no ano, stále jsme na Markézách. Včerejší plánovaný odjezd jsme odložili a zůstali ještě jeden den v Daniels Bay.

Ráno jsme se totiž probudili a zjistili jsme, že vůbec nefouká. Tak jsme se vrhli na výměnu rolování geny, abychom mohli naši nejoblíbenější plachtu používat během plavby na Tuamoty. Byl to celodenní projekt. Kluci byli ohromnou pomocí, ve čtyřech se to dělalo fakt dobře. Ani tak to ale nebylo úplně jednoduché a hlavně nasazování předního stěhu zpět na místo bylo nesmírně náročné. Ale hlavní je, že to máme hotové.

Kluci odpoledne rybařili. Chytili dva malé Jacky a rozhodli se, že si budou hrát s malými žroloky, kteří se poflakovali kolem lodě. Byli to tři nebo čtyři malí útesoví černocípí žraloci. Byli tak roztomilí, že by si je člověk nejradši pohladil. Nuže děti přivázali na provaz chyceného jacka a snažili se nalákat žraloky. Ti se nenechali dlouho pobízet a předvedli ukázku lovu přímo před lodí. Mohli jsme si tedy dobře prohlédnout, jak se chovají při lovu. Nejprve ve slušné vzdálenosti proplouvali okolo návnady pak zrychlili a začaly proplouvat blíž s prsními ploutvemi skloněnými dolů. Potom následoval zkušební kousanec, kdy si jen kousli a hned pustili a odpluli a pak konečně jeden zaútočil a zakousnul se pořádně, půl rybky ukousl během sekundy.

Kluci si pak s nimi hráli ještě notnou chvíli vytahovali jim rybu z vody.Nakonec si ale žraloci svůj díl večeře vzali a myslím, že mohli být spokojeni a my za ukázku lovu také. Když jsme šli všichni po sedmé spát, tak byla už Perla vzorně připravena na ranní brzké odplutí.

Ráno v 5 jsme se nechystali a o půl hodiny později jsme už zvedali kotvu. 4 hodinová přeplavba na Ua Pou byla příjemné, chvíli na motor, potom na perfektní boční vítr. V jedenáct už jsme měli dole člun a vyráželi na četnickou stanici nahlásit, že jsme tady a přihlásit kluky na loď.

Brzy jsme pochopili, že do Hakaahau míří zrovna Aranui. Jen jsme netušili, že hodlá kotvit v malinké zátoce přímo na mole. Na souš jsme se vydali jen s Jonym, Pája se Samčou připravovali oběd. Celé městečko bylo zase v pohotovosti, výstavka uměleckých děl, jídlo muzika. jen na té strážnici nám zavřeli před nosem. Když jsme se vraceli, tak Aranui neuvěřitelným manávrem právě přirážela k molu. Do teď přesně nechápu, jak ta veliká loď (asi 150m dlouhá) dokázala vplout do zátoky, nesmést žádnou lodičku, ani plachetnici a zakotvit u mini mola. My jsme se divili, ale při divení jsme se stihli i najíst a honem na pevninu.

U krásných tiki jsme se dali do řeči s paní, která je prodávala a rychle jsme se dopátrali, že je to blízká příbuzná Jacka a Desire z Fatu Hiva, se kterými jsme se tolik sblížili v Hanavave. Jestli je svět malý, pak o Markézách to platí několikanásobně. Neodolal jsem a koupil od ní jednu tiki zobrazující krále s Markézským křížem.

Pak jsme ještě zašli do obchodu koupit pár věcí na cestu na Tuamoty. Kluci se byli koupat na pláži. Teď už máme loď zase připravenou na plavbu, tedy jen do vedlejší zátoky. Pozítří bychom rádi vyrazili na Tuamoty, pokud nám to tedy počasí umožní.

To jest z Ua Pou vše,

posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat