Translate

19 července 2013

První potápění na Rangiroa, proudy, murény a baracudy

Iorana do Čech!

Čas zase letí jako blázen. Už jsme tady čtvrtý den. Takže kotvíme v zátoce u luxusního hotelu Kia Ora. Máme to kousek člunem k Tiputy Pasu, k malému ostrůvku, kde je klidná potapěčská lokalita Aquarium. Naproti přes průliv je hlavní město Tiputi. Tady na našem Motu máme všechen luxus, jako jsou bagety, kavárnu.

Měli jsme tady kamarády ze Supermolli, ti však společně s Felice odpluli včera na jih. Předpověď na několik následujících dní není příliš dobrá - silný jihovýchodní vítr, přechod fronty, takže každý spekuluje, kde se nejlépe ukrýt. My jsme se ale rozhodli přečkat silný vítr tady. Kotviště není z jihu sice chráněné, ale zato tady nejsou velké korály a kotva dobře drží. Navíc jsme se tady potápěli, takže víme, jak dno vypadá a co budeme dělat, když by se nám řetěz omotal kolem korálové hlavy.

Včera bylo nádherně, bezvětří, hladina jako zrcadlo. Tak jsme toho využili a byli jsme se s Jonym potápět v Akváriu. Jony už nebyl pod vodou nějakou dobu, takže jsme si všechno zopakovali, ale viděli jsme při tom žraloka, Gain moray - opravdu velikou murénu, krásné korály a spoustu, spoustu barevných korálových rybek všude okolo. Když jsme si zopakovali základní potápěčské věci, tak jsme si zkusili driftovat jen se šnorchlem průlivem dovnitř zátoky. Proud tekl dovnitř, chytili jsme se za provaz od člunu a pak jsme frčeli jako na horské dráze .... Bylo to skvělé, takže jsme si to zopakovali pro změnu s lahvemi. Cestou jsme viděli žraloky, barakudy, velké trigger fishe. Sice jsme netrefili ten správný kaňon a vypluli jsme jinde, ale to vůbec nevadilo, dopluli jsme do akvária. Než Jonyho vezmu na opravdický ponor na venkovní útes, tak si dáme dva ponory spolu.

Samča, ten propadl rybaření na molu s místními. To je ostatně hlavní zábava dětí tady. Pája, ta zase propadla výrobě šperků, seznámila se se starší paní, která tady vyrábí šperky a tak už třetí den je vždycky půl dne u ní a vyrábí korále, perlové ozdoby, cinkrlátka ze škeblí .... myslím, že je víc než nadšená.

Dnes už se zhoršilo počasí a začíná foukat a houpat. Dopoledne jsme se byli s Pájou potápět s potapěcím centrem v průlivu. Kluci zatím měli práci na lodi a Samík porcoval nachytané ryby na návnadu ... Ponor v pasu byl opět neuvěřitelnou zkušeností. Ještě jsem to věechno nevztřebal. Ponor byl v době, kdy proud šel dovnitř laguny. Vysedali jsme tedy na vnějším útesu. V hloubce asi 25-30 metrů uprostřed modré hlubiny byla viditelnost asi 60 metrů. Byli jsme asi v 25m, všude byly tuňákovité ryby .... najednou se objevila velká baracuda ... pak další, pak 100 a další, nad námi, pod námi, kolem. Hluboko pod nám šedí útesoví žraloci a jinak jen veliké hluboké modro a neskutečná viditelnost, dno hluboko pod námi bylo údajně v hloubce 60 metrů. Klidné kopání najednou vystřídala jízda na horské dráze. Rychlostí, kterou si nedovolím odhadnout jsme se řítili metr nade dnem kaňonem na okraji průlivu. Ryby, útesy a všechno se jen míhaly kolem ... po 46 minutách jsme se vynořili v akváriu u naší známé velké murény. Do teď jsem se z toho nevzpamatoval ... koukal jsem se na video a fotky. Jsem rozhodnutý vzít s sebou Jonyho, tohle by měl zažít, to se jinde totiž zažít nedá. Zítra ráno jdeme s Pájou znovu, vidíme, jaké budou podmínky, snad budeme mít i větší štěstí na žraloky a delfíny a rejnoky a vůbec.

Ale tady se nemusí chodit daleko. U lodi se nám usadilo hejno asi 15 štítovců, několik barevných korálových ryb, když jedeme na břeh vídáme malé eagel reia, ráno kolem lodě lové jednorožci, metrové jehly, jackci, snappeři. Nad vodou zase ptáci pípáci, buřňáci a další. Trochu zoo .. a to nepočítám děti :-). Štítovci se starají o recyklaci veškerého biologického odpadu z lodě a když jim něco hodíme tak se o to svede lítý boj. Jediný, kdo je se štítovci hrubě nespokojený je Samík, kterému se chytají na návnadu a on nemůže ulovit pořádnou rybu k večeři tady u lodě - štítovci se nejedí. No my jsme stále poněkud vystrašení ze ciguatery, tak zatím Samíkovy úlovky nejíme. Ale už víme, že místní některé z ryb, které Samík nachytal jedí a mají rádi. Takže příště budou jednorožci na grilu.

Z Tuamotů zdraví za posádku Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat