Translate

25 července 2013

Na jihu atolu Rangiroa, laguny, mušle a korály

Zdravíme domů od Motu Faama.

Včera jsme přepluli od Tiputa pasu sem na jih atolu. Čekaly tady na nás kýčovitě malebné bílé ostrůvky s kokosovými palmami, laguny s křišťálově čistou vodou, všemi odstíny modré, zelené a hnědé, krásné korály i neuvěřitelné pohledy na veliké vlny tříštící se na vnejším útesu.

Včera i dnes jsme většinu času strávili průzkumem neuvěřitelně krásných lagun mezi ostrůvky u nichž kotvíme. Na plážích a v lagunách je bílý písek, ostrůvky jsou porostlé kokosovými palmami a mangrovníky. Při průzkumech jsme se dostali až na vnější korálový útes. Tam se s rachotem tříští 4 metrové vlny. Dovnitř laguny pak proudí naprosto čistá oceánská voda. Průlivy z malých lagun do hlavní jsou pak jako řeky. Každou cestu zpátky na loď si užíváme podvodní divadlo, když se necháme unášet silným proudem společně se člunem a jako v kině obdivujeme krásu korálových hlav a jejich obyvatel. Dnes jsme dokonce vyrušili asi metrového žraloka v malé laguně blízko průlivu do oceánu. Bohužel jsme byli příliš hluční a zmizel, než jsme si ho mohli prohlédnout pod vodou.

To, co se nám moc líbí je, že celou tu nádheru máme pro sebe, kotvíme tady jediní, žádná loď, jen my. Společnost nám dělají jen buřňáci a jiní mořští ptáci a 3NM od nás je na dvou ostrovech několik obydlí, ale nikoho jsme tady nepotkali. To je konečně to, na co jsme se tak těšili, že budeme moc zažít tady na Tuamotech.

Jediné, co nás stále poněkud trápí je velice silný vítr, který v nárazech stále překračuje 35kt. Kotviště je ale, zdá se, bezpečné, kotva dobře drží, je tady písek téměř bez korálů.

Do evropy zdraví posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat