Translate

30 června 2013

Stále v Anaho, španěl a marmelády

Kaoha!

podařilo se mi změnit letenky, tedy alespoň doufám, takže se už nebudeme vracet na Hiva Oa a zůstaneme tady na severu a kluci přiletí sem na Nuku Hiva. To je fajn, protože dva dny už fouká slušná 6-7, dneska jsou celý den přeháňky a plavba na jih by byla přinejmenším hrozně nepříjemná. Dnes tedy prší, tak cvičíme otevírání a zavírání okýnek.

Já jsem dělal hlavně resty na počítači a Pája dělala hlavně marmelády. Když jsme se předevčírem vraceli zpátky do Anaho Bay, tak jsme cestou nasbírali plnou tašku manga. Pája z něho dnes dělala marmeládu. A také z banánů s trochou citrónu. Čistá přírodní záležitost. Primitivní recept zní nakrájíte ovoce přidáte 40% váhy cukru jako konzervantu, hodinu vaříte a dáte do sklenice .... je to naprosto vynikající, lepší marmeládu jsem nejedl .... Včera jsem našel syrup, která jsme kupovali před dlohou dobou tuším asi ještě v Evropě. Udělal jsem si šťávu a musel jsem to vylít. Bylo to hrozné. Když si člověk zvykne pít čistou vodu a jíst ovoce jen z přírody, tak pak jakékoliv umělé věci chutnají opravdu uměle.

Přes den jsme tady měli návštěvu z Geronimo. Jsou to Francouzi a pomáhali nám s vykomunikováním objednávky vytažení lodě na Raiateře. Večer jsme pozvali Novozélandsko-španělský pár z lodě Aldo. Španěl už pluje 12 let, podruhé kolem světa. Potkal Viktorku, zná mnoho lidí, které jsme potkali. Jeho Novozélandská manželka je vlastně potomek Chorvatských emigrantů. On je dobrý lovec a potapěč a hlavně na řadě míst byl. Byl to další velmi příjemný večer a tolik nových užitečných Informací.

Za tyto dna dny se nám začalo rýsovat, jak budeme pokračovat dál. Nejpravděpodobnější scénář je tedy tento:

Kluci přiletí 5.7., až se oklepou, tak vyrazíme na Tuamoty. Poplujeme směren na Raroitu, Makemo, pak Fakaravu a nakonec Raiateru. 10.8. byhom chtěli být na Tahiti. Pak přijede Vlasta. Společně projedeme Tahiti, Mooreu, Bora-Bora a Raiateru. Kluci poletí s Vlastou domů 4.9. Nás pak čeká vytažení Perly z vody a oprava kormidla. Zrovna se snažíme si objednat jeřáb na 6-14.9. Potom, ale poplujeme na severní Cookovi ostrovy, hlavně Suwarov si chceme užít, pak Niue a Souostroví Tonga. V tuto chvíli to vypadá, že přece jenom poplujeme na Nový Zéland, kde chceme strávit hurikánovou sezónu. Tam bychom měli doplout začátkem prosince.

Další plány jsou teď poněkud otevřené. K tomu jindy.

Z Anaho, ráje marmelád, zdraví posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat