Translate

23 dubna 2013

Sedmy den, incident s burnakem, rovnikovy krest ....

.. jo ho ho, dalsi nadherny plachtici den. Vitr nam preje a my svistime na bocak rovnou na Galapagy. Vetsinu casu delame pres 6 uzlu. Museli jsme dat 2 ref na hlavni plachte a ted dokonce jedeme i na zrefovanou genu. Porad ale svistime. Ted nam zbyva uz jen 130NM, takze zitra vecer bychom meli kotvit na Santa Cruz.


Dnes jsme meli necekany incident s jednim z burnaku, kteri nam delaji jinak milou spolecnost. Rano jiny modrozobi burnak sedel dobu ve predu na kotve. Pranic mu nevadilo, ze se lod houpe a obcas dostal sprchu od vlny. Jen se otrepal a sedel dal. Vyrusila ho az Paja, kdyz uz si ho chtela skoro pohladit. To se zvedl a odletel. To bylo moc hezke. Jezne odpoledne priletel jiny a ten se pochvili krouzeni rozhodl, ze se posadi nahoru na stezen. jenze, tam mame vsechny ty anteny a anemometry (merice vetru) atd. Takze asi si dovedete predstavit, co udela velky burnak s temito prisroji. Tak jsem na nej tleskal, hulakal, mlatil do stezne. Stejne si tam dvakrat sedl. Nastesti se mu podarilo si sednou tak, ze nic nerozbil, jen trochu priohnul korouhvicku, ale to se snadno narovna. Odradil jsem ho, az tak, ze jsem vytahem mlatil o stezen. Neco na me pokrikoval a pak na me hodil takovihi bobana .... ale byl jsem, pohotovy, netrefil.

Uplne me to vycerpalo. Myslel jsem, ze jsou to kamaradi, vzdycky jsem je zdravil a mel z nich radost a ted tohle ... jeste, ze Paja i pres 15 stupnu naklanu a znacne houpani upekla zase banonovou babovku, ta mi pomohla se pres celou burnakovu zradu prenest.

Dnes v noci budeme preplouvat rovnik. Jsme s Pajou oba namorni ucha, takze to je poprve a tak nas ceka prastary ritual rovnikoveho krtu. Z pestreho repertoaru namornich tradic jsme si vybrali koupel, kratky proslov s pripitkem a hazeni minci jako vykuoneho. Zcela zamerne jsme vynechali protahovani pod kylem, skakani ze stezne a dalsi, uz take proto, ze bude noc a ztrata byt jen jedineho muze z posadky by byla fatalni.

Zitra, jak doufam, budeme uz posilat kotvicku z Galapag!

Z Perly zdravi statecna posadka!

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com