Translate

09 dubna 2013

Panama City a chystáme se na Las Perlas

Zdravíme srdečně domů!

Doufáme, že u nás doma se už konečně počasí umoudří a začne jaro. My tady na Tichomořské straně Panamy máme stále velké teplo, bohužel hlavně velké dusno. Je stále pod mrakem, občas vyleze sluníčko, ale to jen přiloží do kotle a za chvíli zmizí.
V neděli jsme vyrazili do Panama City na výlet. Vždyť už jsme tady dlouho a pořád jen pracujeme, tak jsme si jeden den volna zasloužili. Panama City je velmi staré město. Nejtarší část byla zničena už ve středověku a dnes z ní zbyly opravdu jen dvě, tři zdi. Pak je tady stará Panama s několika katedrálami, zbytkem hradu a koloniálními domy. A pak je tady mrakodrapové centrum Bela Vista, podobné severoamerickým městům.
My jsme jeli nejprve do Starého města. A protože nejsme turisti, ale cestovatelé, tak jsme hrdě odmítli taxíkáře a nasedli na autobus jedoucí do Chorillo. Autobusák nás vysadil kdesi na ulici ještě kus cesty od starého města před Chorillo a řekl nám, ať si vezmeme taxi. Tak jsme si ho stopli a byl normální, takže jsme za 3 USD do jeli kamsi do cetra starého města. Kdysi krásné koloniální domy připomínaly dnes spíš Chánov. Náměstí bylo ale už plné lidí. Naše první kroky vedli do Museo de Canal. Už cestou taxíkem jsme si všimli velkého množství policistů v plné zbroji, neprůstřelné vesty, brokovnice, samopaly ...  Byli na ulicích po 4-6 mužích. Mysleli jsme si, že se asi jedná o ostrahu prezidenta .... později jsme pochopili a doptali se místních, že to je normální ... tedy přes den. No muzeum bylo zajímavé, uvnitř moc hezké, ale malé, přesněji poloprázdné.
Pak jsme se šli projít. Né necítili jsme se nijak špatně, nebezpečí jsme nijak nevnímali, jen ti ozbrojení policisté nám připomínali, že tato čtvrť nebude asi úplně bezpečná. Zašli jsme si do úžasné kavárničky s vlastní pražírnou a káva tam byla výborná ... tu jsem jsem neměl od Itálie. Koupili jsme si úplně čerstvě upraženou kávu s sebou na loď a je vážně skvělá.
Pak jsme pěšky přes Chorillo zamířili na rybí trh. Byl jendím slovem obrovský. Byl už samozřejmě z větší části zavřený, ale i tak tam měli skvělé ryby a atmosféra tab byla silně rybářská. Mercado Marisco slouží nejenom jako trh pro koncové spotřebitele, ale obchoduje se tu s rybami pro celou Panamu, nakupují tu hotely, obchodní řetězce. Velice podobný,co do rozsahu je trh s ovocem a zeleninou. Tam jsme se stavovali včera. Nakoupíte od kila pomerenču po náklaďák banánů, ananasy, zeleninu ... cokoliv. Vše od prvovýrobců ve vynikající kvalitě za velmi nízké ceny. Např. velký a absolutně fantastický ananas koupíte za méně než dolar ..
Zpátky k našemu výletu. Po rychlé prohlídce rybí tržnice jsme se odhodlaně vrhli do nového parku lemujícího pobřeží a spojujícího starou a novou Panamu. Sluníčko si pro tuto část dne vybralo svou chíli svícení a tak už za hodinku jsme spaření a uchození dorazili mezi mrakodrapy. Nové centrum nás nikaj nepřesvědčilo, je místo pro lidi udělané pro auta. Policisté v neprůstřelných vestách se lišili jen v tom, že tihle jezdili na čtyřkolkách. Velmi srabácky jsme se najedli v Burger Kingu a autobusem se vydali do obhcodního centra Al Broke. Tak obrovské nákupní středisko jsem snad neviděl ani ve Státech. Nekonečno všemi směry ... nekonečno hadráren, nekonečno botáren nekonečno pičifukáren ... masakr. No my jsme jeli ještě sehnat pár věcí a dobít si kartu na autobus .... Tam jsme zjistili, že dostat se autobusem na Amador, Playita, kde se houpe naše Perla je poněkud vyšší logistická a chaotický systém městké dopravy, který je v příkrém rozpou z novými, klimatizovanými autobusy, kde se platí bezkontaktními kartami, je nad naše cestovatelské síli. A potom, když vám všichni říkají, že Chorillo, odkud jezdí bus naším směrem je nebezpečné atd. tak jsme se prostě vzdali a vyhádali si u 3 taxíka cenu 7USD (normálně 4-5, pro bílé huby 10 a víc) a jeli zpátky taxíkem.
Včera jsme propadli panice s naším člunem. Prostě jsme tu jediní v celém jachtařském okolí se člunem bez pevného dna a s motorem onda (h se tady nečte) o síle 2.3 koně. Pro Tichý oceán jsou všichni vybaveni čluny s pevnými dny a motory začínajícími na 8 koních. Tak jsme, tady, kde je tak komplikované cokoliv shánět během jediného dne udělali výběrové řízení a zaopatřili nový bytelný člun a motor Mercury. Bude s námi tedy cestovat dalších 10 koní a moc se těšíme, že třeba nebudeme mokří každou cestu na břeh, ale jen každou druhou. Měli by nám tento technický zázrak doručit zítra odpoledne, tak se moc těšíme.

No, co říct o Panamě ... je to město obrovských sociálních a jiných kontrastů. Lidé jsou vesměs hodní, ale hrozně tvrdí, vyloudit z nich úsměv vyžaduje dost času.  je tady velké procento velmi natvrdlých lidí v obchodech, zákaznický přístup sem zatím nedorazil. Město má vedle moderních mrakodrapů chudinské čtvrti, kam se bojí i většina místních. Je tady poměrně dost špíny z lodní dopravy, jsou tu bohatí lidé, kteří jezdí jen v autech a s ostatními se nebaví. Přesto, musím říct, že to tady má svého ducha a necítím se tady špatně, když tedy něco nemusím kupovat nebo se dohadovat s taxikáři.

Zítra se chystáme vyrazit na poslední nákup ovoce a zeleniny na výše popsaný trh, ve čtvrtek se zabalíme a v pátek brzy ráno vyrazíme na souostroví Las Perlas, kde se budeme rekreovat, jezdit na člunu a čekat na vítr, který by nás dovezl na Galapágy. Zatím je předpověď skoro 0 na dalších 10 dní. Pokud se vítr neukáže do začátku příštího týdne, nejspíš vyrazíme na motor ....

Domů z Panamy zdraví posádka Perly.