Translate

19 dubna 2013

Druhy a treti den plavby na Galapagy ... rovnikove tisiny a buriny

Tak po uvodni euforii, si uzivame rovnikovych tisin v plne parade. Nejenom, ze nefouka, ale hlavne jsme v noci propluli, nekolika neprijemnymi bourkami. Ve tri, me to uz prestalo bavit, tak jsme odpojili baterky, zarigovali kormidlo a sli spat. Rano uz nebyly blesky a lit jako z konve vydrzelo az do pozdniho odpoledne. Vitr je promenlivy, slaby, takze nastesti maje dostatek nafty, motorujeme smerem na Galapagy.

Zpratelena plachetnice Supermolli, ktera se nachazi asi den plavby pred nami nam hlasila, ze meli u lode kladivouna. My mame zase delfiny. Skacou do vzduchu a delaji piruety. Nadherna zvirata.

Asi 20nm jizne mijime Kolumbijsky ostrov Malpelo. Tohle mi poslal mamka:

"Posilam nekolik informaci k ostrovu Malpelo, patri Kolumbii, neobydleny, vojenska posadka, zapsan UNESCO.
Vody obklopujici Malpelo jsou domovem unikatni populace ruznych druhu zraloku, morskych savcu, ryb, mekkysu a dalsich m. zivocichu. Zdejsi ekosystem tvori jak melke koralove utesy tak i hluboke oceanske oblasti, je zde zakazan rybolov. Byl zde zaznamenan vyskyt napr. keporkaka, plejtvaka obrovskeho, plejtvaka mysoka, plejtvaka Brydeova, vorvane obrovskeho, kosatky drave, kosatky cerne, ferezy male nebo vorvanovce zobateho. Ze zraloku se zde vyskytuji napr. zralok cernocipy, ostrozuby, vouskatý, obrovsky, agunovy, galapazsky, dlouhoploutvy èi kladivoun bronzovy."

No my jsme tady spekulovali, jestli se tam na den nezastavime (lode mohou podle mezinarodniho namorniho prava zastavit na 72 hodin). Ale vychazi nam to ted bohuzel na noc a to se mi nechce riskovat, protoze jsem se docetl, ze jsou tady znacne chyby v mapach a pamovych podkladech. nerad bych s Perlou pristal nekde na plazi :-).

Pokracujeme tedy dal. Predpoved je takova, ze bychom snad zitra meli najit vitr a bourky snad uz jsou take za nami.

Pozdrav domu z rovnikovych tisin zasila odhodlana posadka plachetnice PERLA ALBA.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat