Translate

16 dubna 2013

Ostrovy Las Perlas jsou krasne, ale my zitra rano vyplouvame na Galapagy

tak jsme pripraveni odplout. Zirtra, vitr nevitr vyrazime na Galapagy. Na Las Perlas je moc hezky, ale my uz chceme zase plout dal.

Ty dva dny tady jsme si uzili, odpocinuli si a pripravili se na plavbu. Plaze, ostrovy i snorchlovani jsou tady krasne. Je tady jasne patrne, ze jsme ve velmi bohatych vodach. Voda je chladnejsi a plana planktonu. No a diky nemu je tady i velmi zivo pod vodou. Velke mnozstvi rejnoku nekolika druhu, Papouscich ryb, kanicu atd.

To, co jsme ale doposud nikde poradne nevideli jsou velike a agresivni ryby Trigger fish. Tady jsou dobreho pulmetru a vic dlouhe a hnizda maji vsude v pisku a to je prave problem, kdyz clovek plave nad ni, tak se jim to fakt nelibi a mohou byt agresivni. My jsme ale zatim klickovanim vpred propluli bez kousnuti :-)

V noci je to kolem lodi uplne uzasne. velke mnozstvi planktovu svetelkuje, kotevni retez sviti pod vodou, jako by horel a je mozne videt ryby pod vodou, protoze ty sviti take, jak proplouvaji planktonem. To je vazne uplne pohadkove. Uz se tesim na plavbu, to zase poplujeme v mori hvezd.

Co nas ale ceka od zitra? Ceka nas plavba v rovnikovych tisinach. je to oblast konvergence globalniho proudeni vetru ITCZ, kde je oblast nizkeho tlaku, silnych vzestupnych proudeni v atmosfere a ti pade nepravidelneho vetru, bourek a deste. Tady je tato oblast posunuta malinko na sever, takze prave do oblasti, kde ted poplujeme. Tesne nad Galapagami prekrocime rovnik. Az vyplujeme z Galapag, tak by nam melo stacit plout jen kousek na jih, abychom byli zase v oblasti pasatu.

Predpoved je v podstate bezvetri .... takze nase taktika bude takova, ze poplujeme nekolik dni na motor na jih a nekde pod Kolumbijskym ostrovem Malpelo se stocime vic na zapad primo na Galapagy a s trochou stesti by tam mohl byt nejaky vitr, ktery nas tam donese. No ale myslim, ze tato oblast je natolik nevyspitatelna, co do predpovedi vetru, ze se budeme muset nechat prekvapit, co nam Ocean nachysta.

Budeme zase posilat lodicky do mapky a zpravy na blog, tak nas hlidejte a drzte nam palce, at zvladneme prvni Tichomorskou etapu se cti :-)

Jeste z Las Perlas zdravi posadka Perly.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat