Translate

01 října 2013

Podmořský život na Suwarrowu

Suwarrow je osamocený atol s jedním průlivem. Protože je tak odlehlý a protože je to už nějakou dobu Národní park, tak tady pod vodou naleznete velmi zdravý korálový útes s velkým množstvím života a velkou druhovou diversitou.

Tak, kde je zdravý útes a hodně tropických ryb je i velké množství útesových a případně jiných žraloků. Na Suwarrowu se to žraloky opravdu hemží. Když jsme připluli na kotviště, tak ještě než jsme opravdu zakotvili, tak jsme kolem lodě měli dobrých 10-15 přes metr velkých černocípáků a vůbec ani trochu nevypadali, že by měli strach. Když jde člověk do vody tady na kotvišti, třeba zkontrolovat kotvu, tak se hned objeví i útesoví žraloci. Plavou přímo ke mě, až metr nebo dva ode mě zpomalí a stočí se a pak plavou vedle a zvědavě si mě prohlížejí. Někteří mají 1,5 metru a vzbuzují respekt. Jsou tady pořád, stejně jako unicornfishe, nějaké parrotfishe, všechny mnohem větší než jsme doposud vídali.

Později jsme se šli projít kolem ostrova a na několika místech jsem objevil desítky útesových žraloků jak se na mělčině snaží plavat těsně u velikého hejna parrotfishí. Bylo tam tak 10-20cm vody. Žraloků tam bylo nejméně 20 na každém místě. Hodně malých, ale i ti větší. Všechno černocípí útesový žralok [Carcharhinus melanopterus], na straně směrem do průlivu a oceánu pak ještě další druhy, Silvertip, Whitetip a šedý útesový. Při potápění a šnorchlování mimo kotviště je žraloků už normálně, takže za hodinový ponor se na nás vždycky připluli podívat dva, tři. Připlují, zkontrolují, co jsme zač jednou dvakrát nás obeplují a pak zase zmizí. Od rangerů víme, že tady mají kolem laguny i uvnitř také mnoho druhů velkých žraloků z nichž je nejnebezpečnější tygří. My jsme ho neviděli, ani moc vidět nechceme, ale prý sem čas od času zabloudí. To je také důvod, proč tady nechtějí, abychom rybařili a vůbec cokoliv vyhazovali do vody, protože to sem potom žraloky, včetně těch velkých táhne a už by nebylo bezpečné tady chodit do vody.

No ale samozřejmě tady nejsou jen žraloci. Asi 300m od kotviště je mělčina, kde je velká čistící stanice pro manty. Jsou tam vlastně pořád. Dvě, tři, další čekají opodál, až se čistící útes uvolní, aby mohli do myčky. Čistění provádí několik druhů drobných pyskounů, damselfish a dalších. Manta pomalu krouží nad útesem a rybky ji čistí jak zběsilé. Manty jsou různých velikostí, většina má tady rozpětí 2-3 metry. Už jsme tam byli za nimi nejméně 5 x, je to vždycky takový zážitek. Když chvíli počkáme, tak se k nim můžeme potopit, počkat na dně a ony připlavou až úplně k vám. Jsou také zvědavé, prohlížejí si vás z deseti centimetrů a přitom je ostatní rybky okusují. A tak za chvíli pyskouni ukusují i vás a vy tam ležíte a .. a pak se musíte jít nadechnout. Je tady jedna manta, která je úplně celá černá. To je velmi neobvyklé zbarvení. Má do dvou metrů rozpětí a je pěkně nevrlá. Ta je schopná vyhnat podstatně větší manty, předbíhá na čistění. Je na jednu stranu zvědavá, ale když ji včera Pája překvapila a potopila se k ní zezadu, tak se pěkně proti ní rozjela a jak byla Pája rychle nahoře. Ještě, že jsou neškodné i když tenhle čert tak nevypadá. Snažil jsem se z našich knih vyčíst, jestli se náhodou nejedná o jiný druh Mobula japonica neboli Devilray, ale myslím si, že spíš ne, že je to nejspíš jen velmi zvláštně zbarvená Manta birostris. Liší se velikostí a hlavně tím, že Mobula má zuby v obou čelistech, zatímco manta jen v dolní. Ale koukejte se jí do huby, že.

Tak a co dál. Viděli jsme tady doposud nejzdravější a nejrozmanitější korálový útes. Je tady neskutečné množství tropických ryb,, opravdu slušných velikostí (groupeři, snapři, sweetlips, Travelly, jackové, parrotfish, atd, atd). na jednom místě jsme nás kontroloval přes metr dlouhý tuňák psozubý a také jsme viděli obří Napoleonfish - pyskouna obrovského. Na můj vkus tady je málo murén. Každopádně je radost tady strčit hlavu pod vodu.

Do laguny se připlouvají rozmnožovat velké želvy, viděli jsme je a jsou opravdu veliké, veliké. Na jednom ostrově kladou vejce. Na jiném ostrůvku jsou zase ptáci, neskutečné množství mořských ptáků s vajíčky, mladými apod. Na všech ostrovech jsou tady kokosový kraby. Ale o těch budu psát zase příště.

Ze Suwarrowu zdraví,

Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat