Translate

06 října 2013

Na ceste na Samou

Suwarrow nam zmizel dopoledne za zadi a prid si razi cestu Tichym oceanem do hlavniho mesta Samoa Apia. Ze Suwarrovu to bylo neco pres 500NM, nyni nam zbyva asi 450.

Rozmotani retezu zaklesleho pod nekolik koralovych hlav byla pekna otrava. Pomohl nam Peter z vedlejsi lode, kdyz se vrhl mezi zraloky a ukazoval nam kam mame popojet. A to jsem uz nekolik dni predtim stravil hodinu pod vodou, abych cely retez dostal zpod velikeho koralu, kam se dostal uplne nepochopitelne. Nezbylo mi, nez privazat lano ke kotve, odsroubovat retez z kotvy a pak ho opatrne vytahnout ven. Pak zase spustit, po kouskach dotahnout zpatky ke kotve, nasroubovat zpet. Jak rikam vic jak hodinu pod vodou a cely tank. Navic mi u toho asistovali zvedavi zraloci z cele zatoky.

Vcera jsme s nasimi novymi prateli z Offshore Haven nalovili pytel langust a Peter nastrilel nejake kanice. Pripravili je k veceri a bylo to fantasticke. My mame nejake zasoby v mrazaku, uz ted se na ne tesim. Pak jsme se jeli jeste rozloucit na sous. Vcera zbyly na Suwarrowu jen 4 lode, tak to bylo komorni. Dnes, kdy jsme odjeli my a jeste jedni australane, take s Oceanisem, tam jsou uz dve. Trochu jim to zavidim, tak jsem si to tam predstavoval. Vsichni zacinaji mluvit o cyklonach a o tom, jak nestabilni je pocasi a vubec vsemozne strasit. Jsem tredy rad, ze se v predpovedi objevily 4 dny na prepluti na Samoa a my se muzeme posunout na zapad. Pomalu tady zacina leto, nebo spis obdobi destu, takze je pres den pekne horko, vetsinou bylo pres 34 stupnu, pak se prizene bourka, leje jako z konve a pak zase vedro. Tim vic se tesime na Zeland, kde by snad mohlo byt o neco lepe a hlavne chladneji.

Zatim se pluje nadherne, jsou male vlny, vitr 10-15kt, mame vytazene obe predni plachty a plujeme nam to 6-7kt. Doufam, ze nam to takhle vydrzi vetsinu cesty. Australany jsme nechali nekde za nami, maji mensi lod a jen jednu plachtu, tak jsou skoro o uzel pomalejsi.

Zdravime domu z Ticheho oceanu,

Petr a Paja

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat