Ahoj domu!
plavba ze Suwarrowu zatim probiha celkem podle planu, to ale neznamena, ze se nudime. Prvni den a noc byla v pohode, lod plula krasne, foukalo 12-17, parada. V poledne druhy den prisly prvni Squalls - to jsou tropicke prehanky vydrzelo jim to cele odpoledne a pak i v noci. Stridave lilo, vitr se stoci zesili na 30+ uzlu, pak se zase stoci a zeslabne pod deset a zustane jen rozbite rozvlnene more. No proste velika radost. Kazdou chvili clovek musi predelavat plachty prenastavovat vetrne kormidlo a do toho je v podpalubi jako v saune, protoze se neda kvuli desti vyvetrat.
Dnes rano se vratil nas pravidelny vitr foukalo krasne 15-20 a my jsme padili kupredu. Ted vitr podle predpovedi zeslabl na 10 a tak se zase trochu trapime. Vim, ze u nas zacal uz nadobro podzim. Tak tady zase zacina nadobro leto, tedy obdobi destu. Pres den je vyrazne pres 30 stupnu a to taky neni zadna hitparada.
Chtel jsem vam napsat neco o kokosu. Vyabavili jsme se totiz na cestu na Samoa kokosem ze Suwarrowu. Ja kazdy den premyslim, ze je malo tak vsestrane pouzitelnych rostlin.
Tak nejprve plod - orech. Ten je nejdrive zeleny a rika se mu vodni, protoze obsahuje v odstate idealni a naprosto cistou vodu. Je pry tak cista, ze ji lze primo vstriknout do zil jako infusi. Postupne, jak zraje, zacne se v nem tvorit bile zele a voda dostava nasladlou chut, to jsou nejlepsi kokosy na piti. V te dobe se take utvari tvrda slupka jadra. Zele je sladke a vyborne k jidlu a udajne je obsahuje latky pro vyzivu kloubu, takze ji mistni jedi a rikaji, ze je to dobre na zada. Pak se postupne utvari bila vrstva a vody zacne ubyvat. To je kokos na jidlo a take se z nastrouhane bile hmoty dela kokosove mleko. Zbytek se da nasusit a to je to, co zname u nas - nastrouhany a vysuseny kokos. Jak kokos dal zraje, tak zacne sednout a pada dolu na zem. V tomto stavu je schopen zustat mnoho let a cekat na dobre podminky pro kliceni. V tomto stavu se take zpracovava na kopru, kdy se vybira bila hmota kokosu, susi se a pak se dale zpracovava - na olej a na suseny kokos, to se pak vsechno pouziva v potravinarstvi a kosmetickem prumyslu. No a myslite si, ze to je vsechno . nene kdyz zacne kokosovy orech klicit utvori se v nem takova bila pena, mistni tomu rikaji jablko. Ta je vynikajici k jidlu a na buchty a do livancu. Je to sladke, stavnate. Samotny klicek ma v sobe srdce palmy a to je take dobre k jidlu.
Z orechu se delaji misky a sperky, kokosovy orech, ta tvrda cast je nejhutnejsi drevo na svete. Vnejsi slupka ma vysokou vyhrevnost, takze se s ni topi v grilu, palmove drevo je krasne a dela se z nej nabytek a listy se pouzivaji na nadoby a hlavne na strechy a zdi domu.
My tady mame s sebou naklicene kokosy s penou a vodni a ty se zele nebo mladou bilou hmotou. To je zaklad nasi snidane.
Skoda, ze u nas nerostou kokosy. Zase mame mrkev, celer, petrzel a vubec spoustu dobrot, ktere tady nenajdete. Ne, ze by tady nerostly, ale ono je tady vzdycky neco sezere. Na Suwarrowu napriklad vsechny pokusy spravcu parku ukoncili kokosovi kraby a farmari nam rikali na Markezach, ze se o vsechno postara hmyz. No vsude je neco.
Pozdravy z tropickeho Ticheho oceanu zasila posadka Perly.
----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com
Žádné komentáře:
Okomentovat