Translate

10 ledna 2013

Plejtvak maly, utoky letajicich ryb pretrvavaji a neviditelna boje.

Dnes bych si dovolil jeden zoologicky prispevek do naseho blogu. Mozna se jiz nemuzeme dockat potapeni, tak stale sledujeme ocean a dychtive zkoumame vsechno zive. Ne ted rozhodne nemyslim nase rybareni, nebo boj s letajicimi rybami na nocnich sluzbach, ale kytovce, kteri nas obcas navstivi nebo rybarici burnaky.

Dnes rano jsme meli jedinecnou prilezitost bezprostredne u lode pozorovat zvedaveho plejtvaka maleho, velkeho asi 6-7metru. Nadherny kytovec se vynoril sotva par metru u zade. Zrovna jsme nahore byli my dva s Pajou. Plejtvaka nase lod velice zaujala. Toto, podle literatury jinak plache zvire, se vynorilo zachvili na druhem boku, pak nekolikrat pred pridi, dokonce opodal vystrcil hlavu z vody a koukal se po nas. Asi po 20 minutach zmizel stejne nahle jako se objevil.

Podle hrbetni ploutve, barvy a tvaru trupu jsme urcili s pomoci chytre knihy, ze se jednalo o Plejtvaka Maleho, Blalaenoptrea acutorostrata. Tento 7-10m dlouhy kytovec obyva vsechny oceany. V teplejsich vodach se vyskytuje prevazne v zime. Normalne je tezke se k nemu priblizit, ale nekteri jedinci, jako ten nas, jsou zvedavi a prozkoumavaji cluny a lode. Objevuji se nahle a stejne tak mizi.

Asi se mi o nem bude zdat, byl krasny.

Jinak jeste se musim zminit o tom, ze nalety letajicich ryb eskaluji kazdou noc. Jiz tri clenove posadky (Tomas, Ja a Paja) byli trefeni letajici rybou. Za tuto noc jsme na palube behem noci posbirali 5 ryb. V tuto chvili jsou jiz vsechny nalozeny v octu a budou z nich zavinace. Zjistili jsme, ze v noci ryby letaji nikoliv tesne pri hladine jako pres den, ale letaji pekne vysoko hnany vetrem a pak se snazi letet za svetlem. Kdyz zhasneme navigacni svetla ryby incidenty se minimalizuji.

Pro rodinne prislusniky potrefenych dodavam, ze krome ryb samotnych nikdo nebyl pri naletech nijak zrenen :-).

Dnes v noci jsme proplouvali kolem americke meteoboje. Predem jsme si zjistili jeji presnou polohu s tim, ze si ji vyfotime. Jenze propluti kolem boje nam vyslo na 4 hodinu rani naseho lodniho casu (UTC-3). Vedeli jsme, ze bojka by mela driftovat v nevelke vzdalenosti od polohy predchoziho dne. Ocekavali jsme, ze bude dobre osvetlena a viditelna jiz z dalky a to nejem okem, ale i na radaru. Kdyz jsme byli asi 6NM od pravdepodobne polohy boje a nevideli jsme ani svetlo ani odraz na radaru, tak jsme lehce znervozneli. Nakonec jsme propluli kolem boje ve vzdalenosti 1NM, videli jsme ji teprve kdyz jsme byli 3NM a jen zableskove svetlo. Na radaru nebylo videt vubec nic. Pricinou byly pravdepodobne pomerne velke vlny. Je to pro nas ponaucenim, ze nejspolehlivejsi je stara namorni praxe tzv. jizda na oci. Z dat boje, ktere jsme si nechali rovnez zaslat vime, ze velikost vln byla vcera pres den cca 3,2m. To je stredni velikost, vetsi vlny tedy musi merit cca 4,5m.

Tolik dnesni prispevek.

Pozdravujeme na suchou zem,

Posadka Perly

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat