Translate

17 ledna 2013

Dalších par dni na Barbadosu, povoleni k plavbě kolem ostrova a obří želvy

Zdravím z Barbadosu. Nejprve, než napíši několik řádků o našich zážitcích z Barbadosu, tak vysvětlení, proč ještě není hotová zpráva a nejsou na webu fotky.

Když jsme byli poprvé v internet cafe, tak jedna dobře mirena kapka late mi zničila pocitac. No a aha tam tak trochu mám vlastně všechny podklady, takže musíte vydržet. V pátek by mi měl dorazit nový notebook, tak doufam, ze jen vyměním disk a po jedete to. Nuže tedy během víkendu bych měl něco připravit a začátkem týdne dostat na web.

Pojďme ale k veselejším věcem. Včera jsme se konečně dostali k tomu, ze vyrazíme snorchlovat do zátoky 5NM severně od Carlisle Bay, kde teď kotvime. Podle návodu v příručce pro jachteře, kterou jsem obdržel na imigračním po příjezdu, jsem zavolal rádiem signal station informovat je, ze jedeme do jiné zátoky. Operátor mi rychle vysvětlil, ze potrebujeme povoleni od celniku, ze tak můžeme učinit. Takže jsme se vydali do velkého přístavu vyřídit povoleni. Nebudu popisovat detailně zmatky, které následovali, kdy jediní dva lidé, kteří o teto procedure věděli, byl operátor na řízení provozu a pak boarding custom officcer, který byl tou dobou na 300m parníku, který rano přijel. Zkratka už po dvou hodinách jsme byli na ceste do hodinu vzdálené zátoky. Veškerý pohyb lodě se tady musí rádiem hlásit, přesně místo kotveni, pak zase navrat .... vzhledem k tomu, ze jen tady v Carlisle Bay kotví obvykle 3 vojenske lodě Coast Guardu, tak to nelze brát na lehkou váhu.

Úředníci jsou každopádně slušní a vstřícní, takže jsme jen tady mezi paneláko-loděmi poněkud anomalie. Zátoka Paynes Bay a korálový útes v rámci mořské rezervace v této zátoce jsou poměrně zdevastované a moc toho tam pod vodou k videní není. Když už jsme to témeř vzdali, tak přijela loď s turisty a najednou se objevili Karety obrovské, velké mořské želvy. Byla hrozně špatná viditelnost, přesto bylo potápění s těmito nádhernými plazy úžasné. Asi pul hodiny jsme se s nimi honili, chytali se jich, fotili je. Už se těším až vám dám něco na web.

Jinak si i nadále užíváme příjemného prostředí Barbadosu a přátelských byvatel. Dnes máme v plánu jet do Martin's Bay na rybí hody, zítra na party a totéž do Oustin Bay, zátoky, která je pro zmenu jižně od našeho kotviste.

Posílám mnoho pozdravu domu,

za posádku Perly Petr

Žádné komentáře:

Okomentovat