Translate

02 ledna 2013

Divoka Silvestrovska oslava, Novy rok, druhy plachetnik unikl smrti a letajici ryby

Jak jste zacali rok 2013? I my tady na Perle mame dnes po zvatecnim Novem roku normalni pracovni den. Sluzby bezi, pocasi i nalada se zlepsuje kazdym dnem, uplutou namorni mili a zvysujici se teplotou vody. Ta ma dnes jiz 26.2 stupnu celsiovych.

Pojdme rychle zrekapitulovat uplynule tri dny. Po tom, co jsem za desneho houpani odeslal novorocni PFko, tak se rozjela zbesila party. Jak takova party za plavby vypada? Otevreli jsme ti slavnostni pivo Guiness a dali si chlebiky s cesnekovou pomazankou. Jiz ke konci piva vsichni sotva drzeli otevrene oci. Usoudili jsme tedy, ze nejlepsi bude, kdyz oslavime prichod noveho roku jiz v 21 hodin naseho lodniho casu, tedy spolecne s nasimi blizkymi doma v CR, kteri prave v tu chvili meli pulnoc. Zatka sampanskeho vyletla do vzduchu presne. Ani netrefila biminy. Potom jsme vypili sampanske a krome sluzby vsichni rychle usnuli ve svych kajutach.

Na Novy rok nas privitalo slunicko a krasny den. More se vyrazne uklidnilo, vitr klesl pod 20 uzlu a my jsme si uzivali pohody. Svatecny dny nepracujeme, krome sluzeb. Svatek slavime kazdou nedeli a potom vsechny statni svatky CR a jine vyznamne dny. Zatim nam to vychazi prumerne na 3 svatky tydne. V takovy svatecni den si vice cteme a odpocivame a hlavne mame slavnostni a zasadne nezdravy obed. Tak napriklad v prvni svatek, v nedeli jsme meli rajskou omacku dokonce s knedlikem, zde na lodi vyrobenym. Vegetariani dostavaji bez hoveziho ostatni s hovezim. No a vcera jsme meli novorocni cocku s volskym rokem a nezdravou slozkou tohoto veskrze zdraveho pokrmu se stal vysmazeny spek uvolneny k temto ucelum z lodnich zasob.

Vcerejsi den nam na svem sklonku pri slunce zapadu prinesl i dasliho plachetnika, blue marlina na nasi udici. Naposledy to bylo na Madeire, kdy nam unikl, po hodinovem zapasu, kdyz nam vlasec zavadil o zavit na vetrne kormidlo. Tentokrat to bylo spis miminko, asi metr dlouhe. Byl zase nadherny. Tihle marlini jsou velici bojovnici, takze kdyz jsme ho meli po 20 minutach u lode, nastala opet zasadni diskuse, co s nim, aby nas nesrovnal vsechny do late. Marlin ovsem svuj boj o zivot nevzdaval a snazil se vyskocit z vody. Nez jsme vymysleli plan, jak ho dostat na lod, tak se uvolnil z hacku mrskl ocasem a byl pryc. Byly jsme vlastne radi, protoze bychom mu urcite ublizili, kdybychom ho dostatli na lod. A tihle Marlinove, podobne jako zraloci maji ve svem mase vysoke koncentrace sloucenin rtuti, takze k jidlu moc zdravi nejsou. Tak nakonec vsechno dobre dopadlo. Ostatni filety z dorady, ktera nam pristala na prutu dopoledne jsme uz meli v lednici.

Dnes je zase od rana krasny den. More houpe primerene, az teda na vlnu, ktera nam rano zalila levobok. Zrovna jsem si chvili predtim otevrel okenko na zachode, ze vyvetram. Bylo vyvetrano i umyto. Bohdan zrovna nasypal do misticek vlocky. Vlna je vsechny katapultovala pres cely salon, takze vlocky mame vsude, svaby budou mit v karibiku radost. Za uspech jsem povazoval to, ze tam nestihl dat jeste med, jogurt a marmeladu. Nasledne skody na toalete stoji take za zminku. Paja, povazujic mnozsvi vody v prostoru toalety za alarmujici zapla odcerpavani, jenze neotevrela ventil odpadu do more. Cerpadlo je vykonne, bez problemu vycerpalo vsechno vodu z podlahy do umyvadla. Dalsi zhoupnuti se uz postaralo o to, aby odpadni vodou byl umyt i salon s vlockami. Nic nechapajici Paja kricela nahoru, ze je tady vsude voda. Za pul hodiny jsme sedeli vsichni s vlockami v kokpitu a snidali. Jak rikam, je tu krasne.

Nejmene tri dny uz vsude okolo leteji letajici ryby. Mam je rad, jsou fakt hrozne legracni. Vyletnou vzdycky pred lodi z vody. Leti kolikrat pekne daleko, klidne to mohou byt stovky metru. Dneska jsme rano jednu churedu nasli na palube. Nevypadala uz moc cerstve, tak jsme ji ani nesnedli. Na prut nam opet pristala dorada. a Zrovna ted slysim, ze zabralo neco dalsiho. Mira zasahuje, to jsem zvedavej. Zitra budou asi ryby karbenatky.

Musim tedy jit pomoc s lovem, zatim posilam mnoho pozdravu z Atlantiku,

Petr jmenem Posadky lodi Perla

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat