Translate

30 května 2014

Další potápěcí den na Rainbow reefu

... dneska jsme udělali další dva ponory na duhovém útesu. A oba byly úžasné. Nějak se z toho nemohu vzpamatovat, taková rozmanitost života. Moc se líbí potápěcí centrum, se kterým se potápíme. Paní Julie je bioložka a tak kromě potápění vždycky dostaneme přednášku z mořské bilogie a dozvěděli jsme se takových zajímavostí.
Tak třeba vzácný Ribbon Eel [rhinomuraena quaesita], kterého je tady možné na útesu najít, má zajímavý život. Narodí se jako sameček, tmavý, černý. Do dvou let změní barvu na zlato-modrou a tak žije 20-30 let. na konci života se mu změní barva na zlatou a zároveň změní pohlaví. Když splní svou rozmnožovací povinnost, tak zemře.
Nebo tenhle živočich, patřící mezi  hvězdice. Ten se nezměnil posledních 200 milionů let.
Nejvíc mě fascinuje rozmanitost korálů. Jsou tady tvrdé korály, převážně v měnší hloubce a pak měkké korály nejroztodivnějších tvarů a barev. Odtud má tento útes jméno - duhový útes. Dozvěděli jsme se, že tvrdé korály jsou napůl živočich a napůl rostlina. U tvrdých korálů pochází až 90% energie z fotosyntézy a zbytek pochází z chytání planktonu. Proto se tvrdé korály vyskytují v menších hloubkách, jednoduše potřebují světlo. Měkké korály se živí převážně planktonem. Jsou tedy spíše hloub a hlavně potřebují silné proudy plné planktonu, který chytají. Když se proud zastaví, měkké korály se zavinou a skryjí a znovu se v celé kráse objeví, potom, co se proud obnoví. Platí jednoznačně, že čím silnější proudy, tím zajímavější, živější, barvitější útes a život kolem něho je. Samotné potápění je ale v proudech náročné. Zatím ale nic nepředčilo závodní driftování v Tiputy passu na Rangiroa a nebo na Tobago Cays.
Neudrželi jsme se a zítra se jdeme potápět ještě jednou a to na největší zdejší tahák - Great White Wall. 

Ne jen potápěním živ je člověk. Byli jsme dnes navštívit  Jacka Fishera u něho doma. Dostali jsme spoustu ovoce, místní speciality, kus ryby a kdovíco ještě. Jack nás vzal na procházku po zátoce a povídal nám jednu historku za druhou. Bylo to zajímavé vyprávění. Těším se s ním zítra odpoledne na ryby.
Z Viani Bay zdraví

posádka Perly

Žádné komentáře:

Okomentovat