Translate

18 května 2014

Pred nami jen 30 hodin

Tedy doufame v to, ze je pred nami poslednich 30 hodin. Plujeme ted s kosatkou na dobry vitr. Posledni dva dny byly podle ocekavani narocne, hlavne tedy byla narocna sobota a noc na nedeli naseho casu. Vedeli jsme, ze pred nami lezi okluzni fronta fronta a oblast se silnejsim vetrem a vedeli jsme, ze se tady nahore prehnala brazda nizkeho tlaku menici se v tlakovou nizi a budou tady vlny. Pocasi vsak predpovedi prekonalo.

V sobotu se pomalu rozfoukalo na 25kt s narazy 30kt. Nic hrozneho, kdyz se jedna o zadak. More se vzedmulo celkem rychle a vecer uz foukalo 35 s ranazy pres 40 a to je chvile, kdy uz voda leta vzduchem, bere vrsky vln a v lanovi to huci. Vlneni rostlo a vitr dul jak sileny a Perla se tentokrat rozhodla, ze nam ukaze, jak dobrou lodi umi byt. Drzela skvele smer v tehle vrave a zvedala se a pak klesala na obrovskych vlnach jako by se nic nedelo. Vetsinu casu jsme lezeli dole v salonu a jen jednou za 15 minut vystrcili hlavu do te siberie venku, chvilku ziraly do sede tmy naplnene vodou a pak zase zalezli.

Asi v 10 v noci se nam na palubnim pocitaci objevila cinska rybarska lod, ktera plula rychlosti 8kt primo proti te vrave. Minuli jsme se v dostatecne vzdalenosti, ale nasi kamaradi ze Supermoli, kteri ji potkali o 6 hodin pozdeji si s ni uzili si dost stresu, protoze byli v koliznim kurzu, snazili se je radiem kontaktovat, ale tihle asiati casto neumi anglicky, takze na radiove volani nikdy nereaguji a Supermoli se nakonec musela vyhybat jim.

Nad ranem bylo uz lepe, dest, ktery nas doprovazel celou noc zmizel, tezka tenma mracna se protrhla a vysvitlo slunce. Vitr se zmirnil a my jsme s naprostym uzasem pozorovali enormni vlny okolo nas. Byly to jine vlny nez tehdy severne od Kolumbie, kde jsme zazili horke chvile. Tyhle byly rozhazene, prichazely z nekolika smeru a asi byly o neco mensi. Ale vazeni, mensi neznamena male, koukal jsem na to s uzasem a otevrenou pusou. Perla delala jako by nic, ale ty vlny byly jako tripatrove baraky, to vam povidam.

Dopoledne jsme videli zase zraloka ve vlnach kousek od lode. Byl o dost mensi, zato byl cely. Zajimave bylo, ze diky vlnam byl chvilemi vlastne nad nami :-). Paja zacala konstruovat teorie, jak by se mohlo stat, ze by nam ho more vyvrhlo na palubu podobne jako letajici ryby, ktere zase kazde rano sbirame po cele lodi. Podle me to ale dost dobre neni mozne, leda ze by ten zralok sam chtel.

V poledne vitr zeslabl a my jsme musely plachty sundat, abychom je neroztrhali. Nastartovali jsme motor a opet na zpusob matejske jsme se kyvali kupredu. Ten motor jsme vypnuli s diky Bohu o pulnoci, kdy se zase trochu rozfoukalo a my zase jako plachetni plujeme k cili jen se splouchanim vody.

Jsem rad, ze jsem ty ohromne vlny videl a dekuji Bohu, ze se nam nic zleho nestalo. Nedovedu si predstavit, co zazili lode, ktere necekali jako my a vpluli primo do te hrozne vravy o den pred nami. Krome nasich Supermoli a jeste jedne lode za nami nemame od nikoho zadne zpravy, snad uz jsou v baru na Fiji a vypravi sve pribehy.

Zdravim srdecne domu,

Petr

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat