Translate

27 května 2014

Savusavu, už jsme zvedli kotvu

včera těsně před dvanáctou hodinou jsme odvázali lana od mola Copra Shed Mariny a vydali se na noc zakotvit před nedalekým Coustaeau Resortem. Co jsme těch pět dní dělali?

Tak předně jsme vyřídili všechny formality spojené s příjezdem na Fiji, dále jsme vyřídili všechny formality související s plavbou po Fiji. tedy Cruising permit s vyznačením všech míst, kam poplujeme a clearence pro plavbu v místních vodách. To nám zabralo asi den a půl. Setkali jsme se s místními úředníky, kteří jsou milí, byrokratičtí a usměvaví.
Dále jsme okusili místní kari a jiné místní pokrmy. Jak jste si přečetli v předchozích příspěvcích, tak ve městech na Fidži je nejméně polovina obyvatel Indického původu, tomu odpovídá i jídelníček. Jeden den jsme strávili na Internetu. 

V sobotu jsme podnikli výlet autobusem do největšího města ostrova Vanua Levi, Labasa. Autobus byl krásný, klimatizovaný a levný, cesta do Labasa trvala 2 hodiny, během nichž jsme mohli obdivovat nádheru vnitrozemí. Džugklí zarostlé strmé svahy rozeklaných hor, propastem podobná hluboká údolí a kolem silnice vesnice, hezké i chudé domy. Všude měli okolí domů čisté, trávu posekanou a vypadalo to velmi upraveně.
Labasa je taková Indie uprostřed Fidži. V podstatě se jedná o jednu velkou rušnou a zaprášenou ulici, veliké autobusové, stejně rušné a zaprášené nádraží. Hned u nádraží je velký trh se vším, co si dovedete představit. Jé, jak mě tam voněla indická koření, plné putle kari a masala koření. Potloukali jsme se ulicí, bylo velmi teplo, tak jsem se mírně trápil, ale byl jsem za ten výlet vděčný. Zpátky jsme se dostali sdíleným taxu v ceně autobusu, když mě oslovil sám taxikář. Jak přišel na to, kam jedu nevím, asi do Savusavu jezdí všechny bílé huby.

V neděli jsme byli se byli na den vykoupat a šnorchlovat ke Coustaeau resortu. Nebyla úplnně dobrá viditelnost, ale jak Split rock, tak útesy u průlivu do laguny byli zajímavé, přímo překypovali rybami a měkké i tvrdé korály, nebo, co tam z nich bylo jsou velkým příslibem pro oblast, kam plujeme nyní, tedy do úžiny Somosomo mezi ostrovem Taveuni a Vanua Levi. Potápění zde patří do Worlds Top 5. A ještě jednu zajímavost - úžina leží přesně na 180 poledníku, tedy na datové linii.
Když jsme ráno vyráželi, tak jsme chytili něco opravdu velikého, bohužel to bylo příliš veliké a tak jsme přišli o další návnadu a kus ocelového lana a ani nevíme, co to bylo a úplně stejným způsobem jsme přišli během plavby později o druhou. Jediné, co jsme chytli byla baracuda, kterou radši kvůli cigateře nejíme, ach jo.

Do Viani zátoky, kde chceme zůstat s lodí bychom měli doplout brzy odpoledne. Krásně nám fouká bočák a Perla vesele prořezává vlny, to má totiž nejraději.

Zdravíme do Čech,

Posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat