Translate

05 června 2013

Tichomoří, Polynésie, Markézy …. kam jsme to dopluli

.... myslím, že je na čase si udělat krátký zeměpisný úvod do oblasti, kde se budeme s Perlou nyní skoro rok plavit.

Určitě k tomu najdete na Internetu nebo v knihách dostatek informací, ale aspoň trochu si neodpustím. Když si otočíte glóbus na opačnou stranu než je Evropa, najdete tam Velké Modré, které zabírá bezmála polovinu vodních ploch a třetinu zemského povrchu. Dnes tento Oceán nazýváme Tichý. První evropský objevitel - Vasco Nuňez de Balboa jej nazval roku 1513 Jižním mořem, teprve, když Magalhaese obeplul svět, tak se tento oceán nazval Tichým. Představte si, že ho Evropané znají jen asi 500 let.

V Tichém oceánu je víc ostrovů než dohromady ve všech ostatních oceánech. Oceánií se potom nazývají právě tyto ostrovy. Tichomoří bylo postupně osídlováno lidmy kultury Lapita před 5-6 tisíci lety. Postupně se zde vytvořila tři významná etnika a tak dnes Tichomoří dělíme na Mikronésii (Mariany, Karibaty, Marshelovy ostrovy ...), Melanésii (Nová Guinea, Šalamounovy ostrovy, Vanuatu, Fidži ....) a Polynésii (Hawai, Tonga, Nový Zéland, Velikonoční ostrov, Francouzská Polynésie, Cookovi Ostrovy ...) Na to se koukněte do mapy.

První oblast, kterou jsme nyní navštívili je oblast Polynésie a konkrétně je to Francouzská Polynésie. Obyvatelé této oblasti podle posledních výzkumů pochází z oblasti Tchaj-wanu. Francouzská Polynésie se dělí na tři největší skupiny ostrovů - na Společenské ostrovy (Tahiti, Bora Bora, Morea, Raiatea ...), Tuamotus (korálové atoly), Markézy. Ano, já vím, jsou tady ještě Australs a Gambiéry, ale ty jsou na jihu a tam teď nepojedeme.

Nejzápadněji jsou právě Markézy, kde se nacházíme. To jsou sopečné ostrovy téměř bez korálových útesů, zato s přenádhernou přírodou a úžasnými obyvateli. Další skupinou, kterou navštívíme budou Tuamotus. Je je skupina obrovského množství korálových atolů. Tam jsou pro změnu jen korálové útesy a pevnina skoro žádná. Tam se budeme věnovat hlavně podmořskému životu. No a pak jsou Společenské ostrovy, ty jsou opět sopečného původu, ale mají kolem sebe korálové útesy. Je to taková kombinace Markéz a Tuamotů dohromady. Nejznámější je Tahiti, ale my navštívíme řadu dalších.

Po cestě jsme se už naučili, že cestování není o historických objektech, muzeích a podobně, ale hlavně o kultuře a o lidech. Pro mě také velmi silně o přírodě a vztahu lidí a přírody. Tichomoří jestě stále představuje úžasné místo s divokou přírodou a hlavně nepřeberné množství lidských kultur na jednotlivých místech. Markézy, kam jsme nyní právě připluli byly původně osídleny velmi bojovnými kmeny. Lidské oběti se tady provozovali až do minulého století. Najdete tady úžasná stará polynské posvátná místa, sochy Tiki, obyvatele, kteří mají jedny z nejkrásnějších tetování na světě, vyrábějí krásné dřevořezby a tvoří v malých vesnicích úžasné a zvláštní komunity.

My jsme přistáli na nejjižnějším ostrově Markéz - Fatu Hiva. Tento ostrov má dvě vesnice, jednu prašnou silnici tyto dvě vesnici spojující, asi 650 obyvatel a dvě telefonní budky. Přesto je velice známý díky Thoru Heyerdalovi, jehož kniha Fatu Hiva popisuje rok života na ostrově a obživu jen z místních zdrojů. Fatu Hiva je skutečným obrazem ztrácejících se rájů.

Penězi se tady nedá moc platit, místní rádi ovoce a umělecká díla vymění za věci jako provazy, kanystry, bohužel alkohol, fotbalové balóny ... fotbal tu hrají jak kluci, tak holky. To vám je stejně zajímavé, každé místo má nějaký svůj hlavní sport ... na Galapágách to byl volejbal, hráli ho všichni a všude, tady to vypadá na fotbal. Včera navečer se náves a přístav zaplnily fotbalisty a fotbalistkami. Balóny jim v jednom kuse padaly do vody .. to byla podívaná. Byla tady snad skoro celá vesnice.

No tak jsem zvědavý na další zážitky. Chceme tady pobýt alespoň týden, než se vydáme severně na další ostrovy.

Z ráje zdraví posádka Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat