Translate

07 června 2013

Fatu Hiva - směnný obchod, déšť, ovoce a jachtaři

Kaoha! Zdravíme z ráje.

největším nepřítelem člověka na hezkých místech je čas. Jsme tady třetí, resp. čtvrtý den, utíká příšerně. Dnes máme nabitý program. Dopoledne se chystáme vyrazit na vodopády kousek do hor, na oběd se účastníme grilování tady na pláži s místními a odpoledne máme domluvených několik obchodních schůzek ve vesnici.

Co jsme vlastně dělali do teď? První den, to jsem psal, byli jsme na chvíli na souši, potkali všechny známé, prošli se vesnicí. Poprvé jsme ochutnali místní nejhojnější ovoce - Pomplemouse. Myslím, že je to nějaký druh pomela. Říkají tady tomu grepfruit, je to mnohem, mnohem větší, mnohem mnohem sladší, plné štávy. Obsadilo to v citrusovém žebříčku okamžitě první místo. Jedna lahev vína je za 6 až 10 Pomplemousů a víc jak jeden napůl jsme zatím za den nesnědli .... Pak tady rostou manga, ale nejsou ještě zralá, papája, banány, kokosy, chlebovníky a spousta ovoce, které vůbec neznáme.

Večer tady hraje cela vesnice fotbal, sejdou se na nábřeží a hrají. Není to ale jen tak, jsou to normální tréningy. Zajímavé je, že převažují holky. Míče jim pořád padají do vody a tak, když člověk odjíždí nebo přijíždí na člunu, tak nejprve musí nalovit několik míčů, než skutečně odjede.

Poměrně hodně tady prší. Včera lilo přes noc a pak celé dopoledne. My jsme pořád jenom otevírali okýnka, zavírali okýnka, otevírali, zavírali ..... až do oběda, kdy pršet přestalo a my jsme se vypravili na souš. S deštěm je to tak, že díky němu začali všude z okolních kopců padat vodopády, zátoka se zbarvila do hněda a my jsme měli ve člunu nejméně 100l vody, takže jsme si vyprali, vykoupali se, nabrali si vodu na pití. Mimochodem, místní dešťová voda je snad úplně nejlepší voda jakou jsem kdy pil, to je naprostá pochoutka. Ostatně vodu si můžeme nabrat z kohoutku na mole a je to také čerstvá dešťovka.

Včera večer tady jedna Novozélandská loď uspořádala večírek. Všichni se sešli u nich, poseděli a popovídali si. Je to teda zajímavá sociologická sonda, to vám povím. Ale veskrze všichni moc příjemní a zajímaví lidé. Máme zase nové kontakty a spoustu informací.

Tak jo, budu končit musím ještě vytáhnout nějaké věci na odpolední obchod tady u nás na lodi a pak vyrazíme na vodopády.

Ze zátoky Hanavave zdraví Posádky Perly.

Žádné komentáře:

Okomentovat