Translate

30 srpna 2013

Citronovi zraloci na Bora Bora, dnes uz jsme na Tahaa

Vcera jsme s naplnenymi lahvemi vyrazili na vnejsi utes u prulivu do laguny na Bora Bora. Snadno jsme nasli misto, kde mistni vozili turisty a kam jezdi i potapecska centra. Je to misto zname vyskytem zraloka citronoveho.

Ani to tak ze zacatku nevypadalo, utes byl velice zivy, ale pouze male rybky. Jak jsme ale dopluli na misto, kde byly na bojich male lode s turisty, tak se objevili i zraloci. Nejprve nasi znami cernocipi, ale pak najednou koukame, ze u dna nedaleko od nas plave velikansky zralok citronovi. Ti uz se nas nebali, byli zvedavi, takze jsme si je mohli prohlednout velmi zbliska. Zvlast pri ponoru s Jonym jsme si primo pod nasim clunem mohli prohlizet dva slusne kousky. Na tomto miste jsou zraloci na lidi zvykli a k incidentum tam nedochazi ... alespon to jsem si v duchu porad opakoval. Zraloci byli ale uplne klidni plavali pomalu u dna kolem nas, tak jsme udrzovali ocni kontakt, nedelali zadne rychle pohyby a uzivali si moznosti videt tyto uzasne tvory v jejich domovskem prostredi.

Na noc jsme zakotvili pred Hiltonem a zkusili znovu najit rejnoky. To se nam nakonec povedlo, ale byla tak spatna viditelnost, ze jsme to nakonec vzdali. Dnes jsme hned po ranu prepluli na ostrov Tahaa. To je ostruvek sdilejici stejnou lagunu s Raiateou. Narozdil od vetsi Raiatei je Tahaa mene navstevovana a tak si uzivame temer samoty v hluboke zatoce na zapade ostrova.

Po obede jsme sly snorchlovat na misto, ktere se jmenuje koralove zahrady. Je to pruliv mezi dvema malymi ostruvky k vnejsi bariere. Ten je velmi melky a doslova plny koralovych hlav, ktere tvori takove bludiste plne koralovych rybek. Najdete tam celou encyklopedii. Dve hodiny jsme se pomalu proplouvali mezi koraly v teple vode a nechavali se doslova ozobavat od rybek. Bylo to velmi zajimave. Meli jsme trochu smulu, ze byl zrovna odliv takze nebyla nejlepsi viditelnost, i tak jsme ale videli dost.

Zitra budeme poracovat na vychod do dalsi zatoky. Tak je zachranna stanice pro zelvy a zrejme dojde i na vylet na vanilkovou farmu.

Zatim pozdravujeme,

Petr a zbytek posadky Perly

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat