Translate

28 srpna 2013

Čistící stanice pro manty v laguně

Manta je největší z rejnoků. Podle knížky, kterou tady máme dorůstá až 670cm a 1400kg. Živí se zooplanktonem, podobně jako velryby. Dělá to tak, že plave a filtruje vodu bohatou na plankton. Vidět tyto nádherné živočichy pod vodou je vždycky veliká radost. Je úžasné, jak pomalu plují pod vodou.
My jsme měli už možnost vidět manty mnohokrát. Většinou byly velké kolem 2,5 nebo 3 metrů. Na galapágách jsme viděli veliké 5 metrové. No a včara a dnes jsme po delším pátrání konečně uvnitř laguny na Bora Bora našli jeden kanál, kde jsou podvodní čistící stanice, kde si nejenom tito obři nechávají od malých pyskounů čistit pokožku i velikou hubu. Jsou tam každé ráno a opravdu to nebyly žádní drobečci. Samo místo, kde čištění probíhá bylo krásné, nádherný velice zdravý a rozmanitý korálový útes. Poměrně čistá voda. Dnes ráno jsme viděli asi 7 velikých mant, jak krouží pomalu nad útesem a malý pyskouni se činili a ozobávali, jak je mohli. Já jsem měl s sebou i lahev, takže jsem se mohl k mantám přiblížit velice blízko, nebáli se a nechali se fotit, byly na dosah ruky.
Včera jsme na stejném místě viděly také dvě a pak i obrovskou baracudu a samozřejmě nespočet korálových rybek. Byl to další velmi silný a zajímavý zážitek.
Zítra bychom se ještě chtěli jít potápět na vnější útes na místo, kde jsou žraloci citrónoví. Lahve už máme znovu naplněné, máme informace z potápěcího centra, takže už jen trocha štěstí. Pak už budeme muset opustit Bora Bora a vydáme se na Tahaa a Raiateu.

Pár fotek je už na webu, Internet je pomalý, tak uvidíme, co se podaří nahrát.

Z Bora Bora,

Petr