Translate

14 února 2013

Karnevalové úterý, kotvení na 9-tkrát, už jsme s Perlou na suchu

Ahoj domů!

Včera bylo karnevalové úterý. To, co jsme zažili v pondělí a v sobotu bylo překonáno několikanásobně. Tentokrát jsme vyrazili do města v 9. Ráno jsme ještě překotvili Perlu, kterou jsme měli do úterý ráno na bójce. Klasika 35m na 10m hloubky a honem na domluveného a zaplaceného taxíka.
K našemu překvapení ve městě bylo úplně plno a karneval v plném proudu .... na rozdíl od pondělí byli úplně všichni v maskách, bikiny, masky z ptačích per, nádhera, kam oko dohlédlo. Na ulicích bylo tolik lidí, že se dalo jen těžko projít. Sluníčko pálilo se stejným nasazením, jako tanečníci tančili soca. Tak honem dvakrát Cariby a vodu a do víru. 
Páje se snad už podařilo dát fotky na web, já mám z pondělka, tak se koukněte. Atmosféra byla pondělí na druhou. Tak jsme celý den chodili ulicemi, pili Carib a dávali si Pealu a hotdog. Pája dostala od kolemjdoucíci karnevalové černošky část masky (karnevalová pera na hlavu) a byla od té doby v sedmém nebi. Navíc si ji všichni fotili kvůli aprtnímu deštníku z Malty ... 
Nakonec jsme nakoupili o půl čtvrté zeleninu na karnevalové ulici a jdeme na taxík domluvený na 4. Došli jsme tam úplně přesně .... jen ta ulice, kde nás vysazoval tam nebyla. Všechno ostatní sedělo. Rychlý pohled do mapy a bylo jasné, že dvacet minut běhu to jistí. Takže jsme "běželli" úplně plnou ulicí proti směru pochodu karnevalového průvodu ... o půl páté jsme byli na správném místě jako na koni. 
O půl šesté jsme už vysedali před Peaksem, kde jsme nechali člun. A tím naše veselá část úterního dne zkončila. Když jsme vyjeli na člunu z Peaksu, tak bylo jasné, že s naším ranním kotvením to nebylo úplně ok.  Perla stála o 300 metrů jinde. Bok měla rezatý od velké kovové bóje o kterou se během dne mlátila. Skočil jsem na loď, že vytáhneme kotvu. Rychle se ukázalo, že kotva je zaháknutá o ocelové lano od té velké bóje. Po prvním boji, se starší pán z lodě opodál vydal nám pomoc a taky nám vynadat, že jsme zakotvili a nechali loď bez dozoru, že tam nedrží kotvy ... no po dvaceti minutách jsme kotvu vytáhli a jeli zakotvit jinam. Jenže kam? Kotviště v Chaguramas je docela velké, je tady velké množství bójí, ani jedna volná a pak několik mělčin se skalnatým dnem a pak několik hlubších míst. Mezitím kotví veliké remorkéry vyvázané k sobě. Jezdí sem i větší lodě, rybářské lodě, rychlé čluny. První dva pokusy byly na hloubce, to se mi nezdálo, tak jsme se vypravili už za tmy jinam. Na 9 metrem jsme se nějak zakotvili, vypadalo to, že držíme, ale za 30 minut potom co jsme zalezli do postele slyšíme zvenku volání ... přiblížili jsme se ke katamaránu, který byl původně daleko za námi. Další 4 pokusy než jsme tak nějak držely o kus jinde. Zůstal jsem ve spacáku nahoře a každou hodinu se budil a koukal, jak se posunujeme k lodím okolo. Mezitím mě budil déšť, celou noc byly dešťové přeháňky ... ve 2 ráno jsem musel zkrátit řetěz, protože jsme se zase posunuli k lodi za námi, navíc naše lehká loď s hlubokým kýlem se točila v proměnlivých proudech jinak než lodě okolo ......, takže jsme byli jednou blízko jedné lodě, za chvíli zase jiné.

V 6 mi už voda protekla promočeným spacákem skrz a tak jsem zpruzeně vstal a začal připravovat Perlu na vytažení z vody. Pak vyšlo sluníčko, všechno se zase začalo dařit. V 8 už se Perla houpala na jeřábu a v 10 jsme byli na souši a začali organizoval práce. Zjistili jsme ještě nějaké průšvihy z Chorvatska ohledně nátěru. Dnes jsme domluvili vše potřebné a začali pracovat. Zítra nám přijedou pro genu na opravu, budou nám voskovat boky a začne se pracovat na nátěru. Čeká nás opravdu pracovní týden. Fajn je, že máme konečně Internet dostupný na lodi, takže můžeme večer něco napsat, nakopírovat fotky a být na skypu :-)
Pozdravy ze souše posílá Petr a Pája

PS: Víte jak je divné být na lodi, která se nehoupe a když si jdete na záď, tak koukáte 4 metry dolů na zem .... a na loď lezeme po žebříku :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat