Translate

13 srpna 2012

Menorka je za nami, jsme dve hodiny od Palmy na Malorce

Vcera vecer jsme zakotvili u nejdelsi plaze na Menorce Son Bou. Tato plaz ma belostny pisek je misty siroka pres 100m a dlouha pres 4km. Je tedy dost dlouha na to, aby clovek stal nekde, kde opravdu nikdo neni. K plazi bezprostredne prileha pas mokradu, ktere jsou, jak jsem se docetl, velmi vyznamnym ekosystemem a jsou po severovychodnich mokradech druhe nejvyznamnejsi na ostrove.

Kdyz jsme zakotvili, tak jsme zacali uklizet lod. Po dopolednim potapeni a nekolika dnech na plazi vypadala jako po vybuchu. Rodice si zatim udelali vylet na sous. Puvodni plan byl, ze prespime a brzy rano vyrazime na Malorku, odkud rodice Paji zitra rano odletaji zpatky domu. Jenze, kdyz jsme se dlouze zahledeli do map, tak jsme spocitali, ze plavba bude dlouha celkem pres 90nm. Nezbylo, nez abychom kopli do vrtule a pres noc na zadni vitr prepluli k nejvetsimu balearskemu ostrovu. Obepluli jsme ho z jizni strany az do hlavniho mesta Palma, ktere lezi nyni pred nasi pridi.

Jeste se kratce vratim na Menorku. Ten ostrov totiz myslim stoji za navstevu a to nejen na lodi. Je tam nespocet krasnych piscitych plazi obklopenych utesy. Nektere jsou bile, jine cervene, sade. Nadherna priroda nad vodou i pod vodou. Plaze na jihu ostrova jsou vzajemne propojene dobre znacenymi turistickymi a naucnymi stezkami. Jsou tam tabule s Myslim si, ze tento ostrov stoji za navstevu i letadlem. Lide jsou tam komunikativni, snazi se anglicky i nemecky. Vsichni usmevavy a ochotni. Ceny takove normali, o neco mene nez na Liparech. My jsme se porad potapeli a snorchlovali, parada. Konecne jsme prolomili ledy a zacali se potapet samotni a v potapecskem centru jsme si jenom plnili lahve. Videli jsme tak mnohem vic. Delali jsme kratsi ponory. Nejprve jsme si misto nasli ze clunu, pak ho pri snorchlovani prozkoumali. Teprve potom jsme sli s lahvemi pod vodu. Nejdrive jsem sel s Jonym a pak na druhy ponor s Pajou. Byla to vazne nadhera. Zatim delame jednoduche ponory v pasmu 5-10m, takze lahve nam vydrzi celkem na dva ponory 25-40 minut, coz uplne pro zacatek staci. Jeste nam zbylo dost vzduchu, aby si Samik vyzkousel lahev.

Behem poslednich ponoru a snorchlovani jsme videli chobotnici a lovici murenu. Nespocet pyskounu, ocnatcu krabu a vseho mozneho na barevnych utesech.

Jdu se kouknout, kde budeme kotvit. V Palme budeme nekolik dni, takze pribudou fotky a zprava s fotkami.

Posadka Perly.

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com