Translate

14 června 2014

Zastávka na Makogai - Gaint Clam shells a Sevusevu

Po proplutí úžinou Somosomo jsme na noc pluli před Cousteau resort. Kotviště jsme znali, bylo těsně před úplňkem, tak nám nedělalo problém kotvit po tmě. Po klidné noci jsme nastartovali traktor a vyrazili dál. Jako cíl pro další noc a den bez větru jsme si vybrali Makogai.

Makogai je státem vlastněný malý ostrov s jednou vesnicí a chovnou stanicí ministerstva rybolovu. Hostorie ostrova je bohatá. Po dobách, kdy zde byly bavlnové plantáže byl ostrov prodán zpět státu a v roce 1911 zde bylo zřízeno sanatorium a nemocnice pro nemocné leprou. Léčili se tady lidé z celého západního tichomoří. Poslední pacienti odstud odjeli v roce 1969.  Během 58 let provozu zde bylo vyléčeno 2500 lidí a asi 1300 z 1800, kteří zde zemřeli jsou pohřbeni na zdejším hřbitově uprostřed džungle. Jednotlivé národnosti zde měli svá oddělení a úplně mimo bylo ubytování pro personál. Tím se dosáhlo útlumu šíření nákazy a vysoké efektivity při léčbě.
Dnes již zbytky rozpadajících se budov pohltila z větší části džungle. Jednu zachovalejší část celého komplexu využívá ministerstvo rybolovu pro kanceláře, zázemí a ubytování zaměstnanců a jejich rodin. Na ostrově se dnes totiž nachází stanice, kde jsou pěstovány  Zévy obrovské, které byly tady na Fiji a na mnoha místech Tichomoří v podstatě vyhubeny. Zéva Obrovská, Tridacna Giga, je největším žijícím mlžem. Dorůstá až 1,2m a váhy až 200kg. Ty, co jsme tady viděli, byly přes metr velké. Pozorovali jsme je i jinde Tichém oceánu, ale nikdy jsme neviděli tak velké a právě Tridacna Giga, většinou to byly jejich menší příbuzné. Nejvíce jich bylo v lagunách neobydlených nebo málo obydlených atolů. Nejčastěji byly zarostlé v útesech a někdy jen přirostlé na dně. Zéva je zajímavá tím, že žádní dva jedinci nemají stejné zbarvení. Tridacna Giga patří mezi kriticky ohrožené druhy, mnohde zcela vymizela. Zévy mají zásadní úlohu při ochraně korálových útesů. Taková dospělá Zéva je za den schopna přefiltrovat vodu v objemu plavecké bazénu. A mimo jiné tak hubí mikroskopické zárodky hvězdice Crown of Thorns, které jsou zhoubou korálových útesů. 

V Dalice Bay už 20 let v bazénech pěstují Zévy obrovské, které sem byly původně dovezeny z Australského Velkého bariérového útesu. Nejprve odchytávají zárodky, pak je nasazují na betonové desky a již mírně odrostlé, několik centimetrů velké a dva roky staré je vysazují do oceánu pod ochranná pletiva. Když dorostou po 3-4 letech dostatečné velikosti, jsou vysazeny do mořských rezervací po celém Fiji. V Dalice Bay, kde jsme kotvili mají několik desítek 15-20 let starých zév, které jsou přes metr velké. Šnorchlovat mezi nimi bylo naprosto úžazné. Kromě Zévy mají na stanici ještě program pro odchov želv. Většina bariérového útesu kolem laguny je rezervací. Měli jsme ohromné štěstí na počasí, takže jsme mohli na člunu ven na útes a do pasu a přes 3 hodiny jsme mohli obdivovat nekonečné korálové útesy s nesčetným množstvím ryb a tvrdých korálů. Horečná aktivita obyvatelů útesu pod zcela nezvykle klidnou hladinou byla až neuvěřitelná.



Včera na stanici dorazila asi desítka studentů střední školy v Ovalou. Pro ně a pro nás místní uspořádali představení, děti v tradičních krojích tancovaly, dospělí zpívali a hráli a pak se pila kawa. Kameli, šéf stanice, s námi celý večer rozmlouval o svém projektu, o Fidži a o Evropě a Česku. On, i ostatní měli mnoho otázek, podobně jako jsme měli i my. Děti z vesnice nás úplně zajaly, pomáhali nám se člunem, učili nás Fidžijsky a skoro brečely, když jsme pozdě večer odjížděli, hlavně jedenáctiletá Anie, ta nás nechtěla pustit na loď. Museli jsme slíbit, že se zkusíme znovu zastavit. 
Včera jsme také poprvé prezentovali Sevusevu. O co jde? No to je velmi starý Fidžijský zvyk. Když poprvé připlujete nebo přijdete do vesnice, tak musíte vzít 300-500g k tomuto účelu zakoupené kawy a vyhledat šéfa vesnice nebo jím pověřenou osobu a prezentovat tuto kawu společně s vysvětlením odkud přicházíte, jak dlouho zůstanete, co chcete dělat. Když náčelník přijme vaše Sevusevu, tak vás dlouhou řečí v rodném jazyce přivítá, svolí, abyste směli dělat, co chcete a přijme vás do vesnice. Vždy se najde někdo, kdo vám souhrn řečeného přeloží. Ještě než odejdete, tak se nějakou tichou poštou celá vesnice dozví, že jste prezentovali Sevusevu a všichni udělají cokoliv, abyste se cítili dobře. Ne, nikdo vás neobtěžuje, ale každý pozdraví a libovolné přání, jako jestli si můžete vzít vodu nebo ovoce je předem splněno. Můžete ke komukoliv na návštěvu, kamkoliv přijdete, dostanete najíst, jako byste patřili do rodiny. Pokud o to člověk v rámci Sevusevu požádá, tak může rybařit, potápět se, prostě cokoliv. Náčelník také od té chvíle ručí za to, že se vám nic nestane, jste pod jeho ochranou a všichni to dobře vědí. A oni věří a mnoha svědectvími vám to doloží, že náčelník má velkou duchovní moc, např., když se mu nekdo protiví a poruší jeho příkazy, tak jednoduše brzy umře. Po Sevusevu obvykle následuje pozvání mezi starší k pití kawy. Zároveň však nikoho nikterak neurazí, když odmítnete, nebo se připojíte jen na chvíli.

Dnes ráno se zvedl jižní vítr a tak jsme zvedli kotvu už v sedm a plujeme k Vitu Levi, do Nadi. Budeme tam nejpozději 17.6., abychom se připravili na přílet kluků. 

Domů zdraví,

Petr



Žádné komentáře:

Okomentovat