Translate

24 listopadu 2013

V pondeli po obede odplouvame z Tonga

Ahoj domu. Tak co, uz se u nas za vylohami nakupnich cener take roji Santa Clausove?

Jdeme predevcirem v 32 stupnich do mesta, ja se vam podivam do vylohy a ... hruza vybafla tam na me horda Santa Clausu z Ciny, k tomu umelohmotne jehlicnany nepochybne puvodem take z Ciny, blikatka, ozdoby .... no proste kompletni armada pripravena vytahat z penezenek co jen pujde. Zakryl jsem si oci a prachal smerem pryc ... jenze kdyz oci otevru, tak ziram na plne ozdobeny, veliky vanocni strom Digicel, ktery stoji hned vedle kokosovce palmy na namesti vedle trznice ... ne, nelze uprchnout, Santa Claus je globalni, stejne jako Gingle bells, ktere si prozpevuje cerne Tonzske ditko ukazujic pritom prstikem na sluncem zality Vanocni strom. Kde je Jezisek, jehoz narozeni se na Vanoce oslavuje? Snad u nas doma, alespon v betlemech.

Nastesti na North Minerva Reefu je velice nepravdepodobne, ze bychom se setkali se soby, Santou nebo stromkem Digicel. Oni tam totiz zadne stromy nejsou, je to kruhovy utes uprostred oceanu s prumerem asi 6km. Utes vystupuje nad hladinu jen nekde a jen pri odlivu, jinak je to kotveni uprostred Velkeho Modreho. Minerva Reef, lezi priblezne 250NM jizapadne od Tonga Tapu, vice mene na ceste z Tongy na Novy Zeland. Bude to nase zastavka pred samotnou obavanou plavbou na Zeland. Dovedete si predstavit, jaky tam musi byt zivot pod vodou ... moc se tesime. Radi bychom zustali alespon tyden, pak vyplujeme na jih.

Na pocasi pro plavbu na Zeland jsme si najali profesionalniho meteorologa z Noveho Zelandu. Nemeli bychom tedy vjet do nejakeho velmi spatneho pocasi ... Pro cestu na Minervu nam predpovida spis slabsi vitr, zejmena zitra. Ve stredu odpoledne bychom meli kotvit. Nas vratek bohuzel nezmenil nazor, tak nas ceka zitra asi pekny opruz s vytahovanim kotvy, no uvidime. Ve ctvrtek bude pres Minervu prechazet tepla fronta, co znamena, ze asi trochu zmokneme, nemelo by to vsak predstavovat vyraznejsi rizika silneho vetru.

Drzte nam tedy palce, koukejte na mapku na webu, jak pribyvaji lodicky a kotvicky a take, sledujte blog urcite budeme posilat z Minerva Reefu zpravodajstvi.

Zdravime domu!

Petr a Paja

----------
radio email processed by SailMail
for information see: http://www.sailmail.com

Žádné komentáře:

Okomentovat