Translate

05 listopadu 2013

Jsme předčasně v Nieafu kvůli rozbitému vrátku

Zdravím domů. Posledních několik dnů jsme byli zase víc pod vodou než na lodi. Narazili jsme totiž na překrásný útes mezi dvěma ostrůvky a nemohli jsme se utrhnout. Navíc tam za námi přijeli naši známí ze Suwarrowu a tak jsme společně šnorchlovali a potápěli se. Podle Petera, který byl 4 roky profesionálním potápěčem v Austrálii a viděl přes 1000NM bariérového útesu, to je útes právě podobný Velkému bariérovému. Myslím, že jestli už budou fotky na webu, tak to nepotřebuje další komentář.

Dnes jsme měli v plánu přesun na jiné místo. Jenže, když jsme začali zvedat kotvu, tak vrátek začal vydávat divné zvuky, vyhazovat jistič a nakonec jsme to museli vzdát a vytáhnout kotvu ručně. Peter mi pomáhal a i tak to byla pěkná dřina. Místo na další ostrůvek jsme se vydali zpátky do města. Jsme teď na bójce a celé odpoledne jsem se vrtal ve vrátku. Moc jsem toho nevyřešil, ale přišel jsem na to, že se nám asi podařilo někde ve Francouzské Polynésii ohnout mírně hřídel a tak se to občas nějak vzpříčí. Je to tady neřešitelné, budu to muset nechat opravit a možná koupit nový vrátek až na Zélandu. Teď to zrovna funguje, tak se uvidí. Tady jsou na mnoha místech bójky, tak to není zase takový průšvih, jen na Minerva reefu si to moc neumím představit.

Za dva dny tady budeme mít zase plno. Přilétá na dva týdny Martin se ségrou a švagrem. Myslím, že jim budeme mít co ukázat. Měli bychom se společně s nimi přesunout přes Haapai na jih do Tongatapu. Jiak je to tady i trochu psycho, protože jachtaři tady stále dokola řeší počasí, kdy plout, pak už řada z nich odplula, většina i doplula a ta pak znervózňuje ty, co jsou ještě tady v tropech. My ale odsud odplulejem až na konci listopadu a snad budeme mít štěstí a nezastihne nás tady žádná tropická bouře.

Z Nieafu zdraví posádka Perly.