Translate

27 února 2014

Rychlozpráva z Queenstownu, ledovce a jezera

píši narychlo z Queenstownu. Právě jsme sem dorazili a jsme zcela pohlceni městem. Poslední tři dny jsem se k psaní nedostal pro příliš mnoho silných zážitků a nebo přílišnou únavu.
Takže od poslední zprávy jsme stihli vidět město Hokianga, oba ledovce na západní straně Southern Alps, byli jsme v deštných lesích, procházeli se v horách, stihli jsme kempovat a koupat se u dvou nádherných jezer a přesunout se z Westland do Fjordlands, tedy na zápraží země fjordů, sem do Quennstown.
Ledovce Franz Joseph Glecier a Fox Glacier byly oba velkým záčitkem a také silným impulsem k přemýšlení o měnící se přírodě a turistickém ruchu. 

Jak jsme se postupně přesouvali dál na jich a do nitra velehor, tak se dramatičnost a divokost krajiny stupňovala. Včera jsme nocovali v horách u překrásného jezera Hawea a fakt nepřeháním, když řeknu, že to bylo kouzelné místo. Seděl jsem tam tak při západu slunce, koukal se na rozeklané hory a průzračnou ledovou vodu, nemohl jsem mluvit chtělo se mi brečet, jak mě to dojímalo. Těžké je to popsat, jeto jako kdybych se stal na chvíli součástí toho obrazu, jako kdybych s tou krásou splynul.
Podívejte se na fotky, které právě kopíruji do alba Westland. Nevím, jestli je stihnu popsat ještě dnes. Ta jezera jsou ta u kterých jsme spali. Ledovce jsou první Joseph a druhý Fox. Asi milionkrát krásnější je to vidět, cítit a být uprostěd, koupat se v ledové vodě a cítit vítr na tváři. I ty štípance od sandflies bolí najednou krásně  .... teď už mě to nezadržitelně táhne dolů, kde ubude lidí a kde se možná dotkeme skutečně přírody a divočiny. Reálná je teď i možnost, že se vypravíme na několik dní na Stewartův ostrov, nejmenší a nejjižnější obydlený ostrov Zélandu. To je ale ještě kousek před námi, uvidíme co nám umožní počasí pod 40 stupněm jižní šířky. Ještě před Southland chceme navštívit jediný autem dostupný fjord - Milford Sound. To nám bude trva asi tři dny.
Zdravím domů,

Petr




Žádné komentáře:

Okomentovat