Translate

21 února 2014

Marlborough a Abel Tasman

uteklo zase několik dní, kdy jsme bez Internetu, bez GSM signálu, zato na krásných místech. Navštívili jsme dvě oblasti. Fjordy v Marlborough a národní park Abel Tasman v Tasmánských horách.
Marlborough sounds, jak se fjordy na severu South Island jmenují je území rozdrobené do tisíce zátok v několika klikatých fjordech. Geologicky toto území vzniklo působením ledovců a postupným propadáním do oceánu až se hluboká údolí hor zalila vodou a vznikly klikaté hluboké zátoky. Hlavní turistickou atrakcí je chození po hřebeni kopců nad zátokami, kdy nejznámější z nich je Queen Elizabeth sound a stezka nad ní. 
Pohledy na klikaté zátoky a nekonečné kopce na obou stranách stezky jsou skutečně překrásné. Zvlášť působivý pohled se naskytne, když v některých zátokách zůstane mlha a koukají jen kopce a tu a tam se ukáže hladká modrozelená hladina moře. Prošli jsme asi 20km nejznámější stezky, která celá měří přes 70km. Potkali jsme dva krajany a strávili s nimi příjemný večer v kempu u lahve vína. Ti byli statečnější a s těžkými batohy šli celou trasu. Také jsme špatně spali, protože v kempu, kromě kempařů bydleli i velmi hluční vačnatci a divoké prehistorické drzé slepice.
Potom jsme se vydali o 200km západně a trochu na sever, kde se mezi Tasmánskými horami a Golden Bay rozkládá národní park Abel Tasman. Průvodce praví, že se jedná o nejmalebnější národní park na Novém Zélandu a po druhém dni tady musím říct, že to tady je moc hezké. Byli jsme na procházce v lese a ubytovaní jsme v DOC kempu u pláže. To, co dělá tento park tak malebným je kontrast zlatých až červených pláží s modří moře, sytou zelení deštného lesa, bílou, světle žlutou a šedou barvou skal a bílou, šlehačkovou barvou nízké oblačnosti. Voda je tady průzračně čistá a řekněme, no osvěžující. Je to také nejslunečnější a možná i nejteplejší místo Zélandu. Měli jsme zatím štěstí na počasí, máme slunečno a teplo, tak se fajn spí a koupat do moře se chodí i Pája.
Zítra, tedy v sobotu vyrážíme konečně na jih. Asi dva dny nám bude trvat než se dostaneme do Jižnějších Alp, kdy se chceme podívat na místní ledovec Franze Josefa a pak budeme pokračovat dále na jih do Fjordlands a Southland.

Zdravíme domů,

Petr a Pája

PS: Na web se mi podařilo nahrát fotky.

Žádné komentáře:

Okomentovat